Kako će, nakon što je federalni premijer Fadil Novalić dobio mjere zabrane od Suda Bosne i Hercegovine, izgledati sjednice Vlade? Ko će ih voditi, a ko će moći da im prisustvuje? Ekipa BHRT-a istražila je da li će premijer i ministri moći da ispunjavaju sve svoje obaveze.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, Fadil Novalić, jutros u sedam došao je na posao. Iz njegovog kabineta poručuju da se pridržava svih mjera zabrane koje mu je izrekao Sud Bosne i Hercegovine, što znaći da nema nikakvog kontakta ni sa svjedocima, ali ni sa osumnjičenima u predmetu “Respiratori”. Prema najavama iz Vlade, naredna sjednica trebalo bi da bude održana u četvrtak, i nju bi trebalo da vodi upravo premijer Novalić.

Premijer će moći nesmetano da predsjedava federalnom Vladom, a i ministri, koje je saslušalo Tužilaštvo BiH, moći će da prisustvuju sjednicama, tvrdi advokat Fadila Novalića. To tumačenje razlikuje se od, doduše, nezvaničnog odgovora koji smo dobili iz federalne Vlade. Nisu službeno odgovorili na naša pitanja, ali usmeno tvrde da premijer, koji ima status osumnjičenog, neće moći da komunicira sa ministrima finansija i zdravstva, Jelkom Milićević i Vjekoslavom Mandićem, kao i sa direktorom Zavoda za javno zdravstvo, Davorom Peharom i sekretarkom Vlade, Editom Kalajdžić, te da oni, kao svjedoci u predmetu, neće dolaziti na sjednice. U Vladi tvrde da će moći da ovlaste pomoćnike da obrazlažu tačke dnevnog reda iz svoje nadležnosti. Novalićev advokat, Vasvija Vidović, tvrdi da su mjere zabrane koje su mu određene, mnogo blaže kada je riječ o kontaktu sa svjedocima, nego sa osumnjičenima.

“Sud je zabranio zabranu komuniciranja sa svjedocima Tužilaštva u vezi sa predmetom. Dakle, nije zabranio komunikaciju koja se ne tiče predmeta. Drugim riječima, redovnih poslovnih aktivnosti, zato što Sud nije izrekao ni mjere zabrane obavljanja službene dužnosti”, ističe Vidović.

U saopštenju Suda Bosne i Hercegovine, koje je, nakon što su donijeli rješenje, bilo dostupno javnosti, pisalo je samo da osumnjičeni neće moći međusobno da komuniciraju ni na koji način. U cijeloj odluci koju su nam naknadno poslali, postoji i dio koji se odnosi na svjedoke, gdje se navodi da osumnjičeni i svjedoci ni na koji način ne mogu komunicirati, ali o predmetu. Hoće li ministri onda učestvovati na sjednicama i smatraju li se diskriminisanim, s obzirom na to da su samo dali iskaze? Jelka Milićević danas nije htjela pred kameru. U sali je kratko poručila da pravosudni organi treba da utvrde gdje su se desili propusti. A koalicioni partneri čija je koalicija na tankom ledu, i na aferu “Respiratori” gledaju potpuno drugačije. Dok je SDA hapšenje federalnog premijera okarakterisala kao državni udar, u HDZ-u su hvalili rad pravosuđa. Kako će se to odraziti na rad Vlade? Osim ministarke, ni HDZ-ovi poslanici Federalnog parlametna nisu komentarisali aktuelnu situaciju. SDA zna da se još ništa ne zna.

“I za mene je to nepoznanica, moram vam reći, ne samo zbog odnosa HDZ-a i SDA, nego i zbog stava SBB-a i DF-a vezano za glasanje o smjeni Vlade. Dakle pred nama je, pa ćemo vidjeti na koji način će sve funkcionisati”, kaže predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH Mirsad Zaimović (SDA).

Nije poznato ni koliko bi mogla da traje ova situacija, čak i bez novih političkih razmirica. Sud BiH naveo je da će mjere zabrane trajati dok za njima bude potrebe, te da će se njihova opravdanost provjeravati na svaka dva mjeseca.