Sarajevski filmski centar pokrenuo je novi projekat, radionicu “Kako čitati film?”. Ova radionica nudi mogućnost upoznavanja sa osnovnim zakonitostima filma. Filmski centar Sarajevo ima još nekoliko spremnih projekata za naredni period, od kojih je najvažniji rekonstrukcija filmskog studija.

Svakog četvrtka, putovanjem kroz različite historijske periode filma, predavači će pokušati ukazati na ljepotu filmske umjetnosti, ali i vratiti ljude filmskoj kulturi. Cilj je naučiti mlade, ali i sve filmoljupce, da znaju razlikovati kvalitet, te da im se ukaže na činjenicu kako filmovi manipuliraju našom percepcijom, stvarnošću i našim ideologijama. U fokusu su fimovi bh. kinematografije.

FARUK LONČAREVIĆ, redatelj i scenarista

“Meni je svaki put kad nanovo pogledam, pripremam časove, iznenađenje koliko tu kvalitete ima, tako da se nadamo da će ovo dati jednu novu vrijednost bosanskohercegovačkoj kinematografiji i da ćemo odgojiti publiku koja će biti otvorena za bosanske filmove koji neće biti baš konvencionalni”.

HANA BABIĆ, polaznica radionice o filmu

“Nemam nekog znanja o filmu, ali sam veoma zainteresovana, pogotovo uz pomoć ove radionice da saznam nešto više. Zanima me, ustvari, kako se to proučava film i kako možemo saznati detalje koje ne bismo inače saznali”.

Pored radionice, Filmski centar Sarajevo ima već nekoliko pripremljenih projekata za naredni period, od kojih je najvažniji rekonstrukcija bivšeg studija “Sutjeska film”, koji se nalazi na Jagomiru i koji je propao u ratnom periodu. Najvažnije je zaštititi filmske kopije na 35 milimetarskoj traci.

INES TANOVIĆ, direktorica Filmskog centra Sarajevo

“Oni se danas nalaze na podu, u memli, nisu zaštićeni, a ne mogu ni da kažem, čak me to i vrijeđa, da za sve ove godine, skoro 30 godina, nije bilo razumijevanja da se u jednom iznosu od možda milion maraka, sve bi se to moglo srediti, da se ti filmovi digitalizuju”.

Zahvaljujući saradnji Filmskog centra Sarajevo i BHRT-a, u toku je i projekat “Sačuvaj filmsko blago BiH”. Gledatelji BHT1 mogu pogledati 160 dokumentarnih i kratkih igranih filmova nastalih u razdoblju 1947.- 1990. godina.