Pozitivna vijest je da je Bosna i Hercegovna prva u regionu počela sa finansiranjem medicinske rehabilitacije osiguranicima koji su prebolovali koronavirus.

U Fondu zdravstvenog osiguranja ističu da je to preporuka Svjetske zdravstvene organizacije. Ekipa BHT1 provjerila je kako funkcioniše oporavak pacijenata koji su preboljeli Kovid-19.

Na odjeljenju za pulmološku rehabilitaciju Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” u Banjaluci trenutno boravi 40 pacijenata koji se preboljeli koronavirus. 67-godišnja Mira Vinčić iz Banjaluke koja je sredinom oktobra zbog koronavirusa završila u UKC-u, gdje je dobijalakiseoničku podršku, ističe da danas osjeća značajan pomak u svom zdravstvenom stanju.

MIRA VINČIĆ

„Ja sam prezadovoljna. Evo tri sedmice sam ovdje. Ostaću još iduće sedmice ovdje. I ja se nadam da ću izaći zdrava“.

Pulmološka rehabilitacija podrazumijeva iz niza vježbi uz individualan pristup svakom pacijentu.

SNjEŽANA KUTLEŠIĆ STEVIĆ, šef Pulmološke rehabilitacije

„Sastoji se iz disajne gimnastike, treniranja jačanja mišića, mišićne snage, uglavnom grudnog koša i treniranja izdržljivosti i psihosocijalne podrške
pošto imamo jako puno pacijenata koji su bili na respiratoru, koji poslije toga imaju jednu vrstu anksioznosti i depresije“.

U Zavodu „Miroslav Zotović“ ističu da za pulmološku rehabilitaciju postoji veliki interes pacijenata iz Federacije BiH koja još uvijek nije uvela sličan
program

„Od početka pandemije pa sve do danas jednostavno stalno su kontinuirane razne preinake kako u različitom pristupu liječenju tako u svim procedurama
koje se rade kako u liječenju tako u post danima koji slijede nakon liječenja tako da vjerujem da će naši liječnici pratiti smjernice SZO te ih primjenjivati“.

Rehabilitacija se o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja odobrava u trajanju do 28 dana, a moguća je i obnova do 14 dana. Pravo imaju svi osiguranici koji su preležali infekciju koronavirusa i to nakon bolničkog liječenja po preporuci nadležnih ljekara.

DARIJA FILIPOVIĆ, portparol Fonda zdravstvenog osiguranja RS

„Razvijene evropske zemlje sada počinju da preporučuju ovaj vid zdravstvene zaštite za osiguranike za građane koji su imali infekciju virusa korona prvenstveno da bi se nakon rehabilitacije na što brži način uključili u redovne tokove života. Vratili svojim redovnim aktivnostima i sl.“

Osim banjalučkog „Zotovića“ pored Zavoda, pulmološka rehabilitacija za oboljele od koronavirusa omogućena je i u ZTC “Vrućica” u Tesliću, koja je takođe dobila saglasnost Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite za pružanje ove usluge.