Europska unija ima najveći kapacitet kada je riječ o vjetropotencijalu na svijetu i očekuje se kako će u Uniji vjetar „donositi“ 350 gigavata do 2030. godine što je 24 posto potražnje za električnom energijom. Provjerili smo kako funkcioniraju projekti izgradnje vjetroparkova u Bosni i Hercegovini i koliko se naša zemlja oslanja na obnovljive izvore energije kako bi, između ostaloga, bila bliže eurointegracijama.

Europa ima svoju usvojenu strategiju, po kojoj 2050. godine nema proizvodnje CO2 iz energetskih objekata. BiH koja pretendira ulasku u EU izgradnjom vjetroelektrana u tom smjeru lagano trasira svoj put.

Naša zemlja trenutno ima tri vjetroparka vrijedna više od 400 milijuna maraka, a godišnje proizvedu električne energije više od 150 malih hidroelektrana. Vjetroelektrana Mesihovina kod Tomislavgrada u vlasništvu je Elektroprivrede HZ HB, a na području Mostara s radom je krenula prva vjetroelektrana u vlasništvu Elektroprivrede BiH Podveležje.

“Možemo reći da je to oprskrbljivanje polovine jednom Kantona na nivou godine kada govorimo domaćinstvima,” rekao je izvršni ravnatelj za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senad Salkić.

“Mi energijom proizvedenom iz VE Mesihovina možemo opskrbiti 27 500 kućanstava. To je otprilike cijela potreba našega pogona Livno, odnosno Hercegnosanske županije”, istakla je rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija JP Elektroprivreda HZ HB, Marija Buntić.

Na području HBŽ s radom je počela i vjetroelektrana Jelovača, poznata kao najveća privatna investicija u Federaciji. U pripremi je izgradnja još jedne privatne vjetroelektrane Oštrc kod Posušja.”Što se tiče općine tu je procedura više manje riješena, koncesije su plaćene općini,” rekao je načelnik Općine Posušje Ante Begić.

“Što se tiče općine tu je procedura više manje riješena, koncesije su plaćene općini,” rekao je načelnik Općine Posušje Ante Begić.

Uz privatne, intenzivno se radi na izgradnji novih državnih vjetroparkova. Elektroprivreda Republike Srpske u Nevesinju gradi prvu vjetroelektranu koja bi mogla opskrbiti cijelo Nevesinje. Ove godine najavljuju izgradnju i vjetroparka u Berkovićima. Elektroprivreda BiH planira izgradnju vjetroelektrana kod Konjica i na Vlašiću, a u tijeku su i aktivnosti Elektroprivrede HZHB koja projekt vjetroparka Poklečani kod Posušja planira izgraditi kroz iduće tri godine.