Bosna i Hercegovina kaska u svim nabavkama vakcina protiv koronavirusa te je u konstantnom iščekivanju potencijalnih dolazećih doza i tipova vakcina. Naručene su vakcine različitih proizvođača. Iako se sve one razlikuju jedna od druge, stručnjaci su složni da su sve
odobrene vakcine sigurne i efikasne.

Kao najefikasnija cjepiva pokazala su se BioNtek-Pfizer, Moderna te Sputnjik V. Prva dva su zasnovana na ubacivanju messenger RNA u naše stanice koje po “uputstvu” ubačenog materijala stvaraju antitijela. Adenovirusna cjepiva poput Sputnjika Ve i AstraZeneca su zasnovana na
genetički modificiranom adenovirusu, koji se ne može replicirati u našem tijelu, ali pokreće sintezu S-proteina, koje naše tijelo prepoznaje kao “uljeza” te stvara imunološki odgovor u vidu antitijela.

Dr JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

Sve ove vakcine o kojima sam govorio su moraju proci klničkofarmakološka ispitivanja na velikom broju ispitanika, to su 10 hiljada narazličitim kontinentima, i tek kada se potvrdi njihova učinkovitost, a ovdje je potvrđ ena u trećoj fazi klinicko-farmakoloskih ispitivanja, onda se ide na
saglasnost, odobrenje prvo nacionalnih saveza pa regionalnih saveza i Svjetske zdravstvene organizacije. Prema tome, ove sve vakcine su sigurne i učinkovite.

Evidentirana je razlika efikasnosti kineskog cjepiva u Turskoj, Indoneziji Kini i Brazilu, ali nikada nije pala ispod odobrenih 50% efikasnosti. Takvu pojavu imunolozi pripisuju regionalno-kontinentalnoj pripadnosti.

Dr JASENKO KARAMEHIĆ, imunolog

Ja to povezujem sa- i u imunologiji je to poznato nama koji se bavimo-to je regionalna kontinentalna pripadnost, specifičnosti, vlaznost, klima, temperatura, rasa i tako dalje, i i to je noramlno ali i preko onog broja koje je Američka FDA, agencija za lijekove i hranu, izbacila a to je mora svaka vakcina da bi je oni priznali mora biti učinkovita preko 50%.

Liječnici su složni da nema lijeka, a ni cjepiva, bez neželjenih nuspojava. Kod cjepiva protiv COVIDA-19 ona su minimalna i bez smrtnog ishoda.

Dr JURICA ARAPOVIĆ, infektolog

Sva cjepiva su, barem ja mislim tako i imamo znanstvena uporišta, imamo znanstvene podatke da su efikasna, da su praktično bezopasna jer, koliko imamo saznanja, od cjepljenja još nije umro nitko a od COVIDa umire 3%.

Dok proklamiranja cjepiva i dalje nedostaje, u našoj zemlji je veoma prisutan i aktivan antivakserski pokret, kažu naši sugovornici.

Potrebno je istaknuti da je cijepljenje doprinijelo razvoju medicine kao niti jedan drugi zahvat u povijesti. Milijuni ljudskih života su spašeni zahvaljujući cijepljenju, a naši sugovornici se nadaju da će milijuni ljudskih života biti spašeni i cjepivima protiv COVIDA-19.