Dolaskom jeseni stiže nam i sezona respiratornih infekcija. U naredna dva mjeseca očekuje se povećan broj oboljelih, ne samo od sezonske gripe i prehlada nego i koronavirusa. Postavlja se stoga pitanje kako razlikovati jedno od drugog?

Nakon što mu je supruga imala nekoliko dana visoku temperaturu, Dejan Petrović, kolega novinar izgubio je čulo okusa i mirisa. Zbog procedure, čekao je osam dana od prvih simptoma do pozitvnog testa.

DEJAN PETROVIĆ, novinar BHT 1

“Ja sam imao tu sreću da nisam imao težih simptoma, osim gubitka čula okusa i mirisa. Ono što mi je najteže palo jeste ta izolacija”.

Nedostatak čula mirisa i ukusa jedan je od značajnijih simptoma korona infekcije, kaže Bakir Nakaš, infektolog, mada se takvo stanje može javiti i kod drugih respiratornih infekcija. Tu su još simptomi poput glavobolje, visoke temperature, probavne smetnje i problemi sa cirkulacijom.

BRANISLAV ZELJKOVIĆ, direktor Instituta za javno zdravstvo RS

“Ne mora biti samo pozitivan rezultat na prisustvo koronavirusa da vi ostanete kući. Odnosno, u slučaju da vam se pojavi bilo koji od respiratornih simptoma koji smo dosad više puta navodili, kašalj, kihanje, grlobolja, visoka temperatura, opšta slabost, gubitak osjećaja čula mirisa i ukusa … vi morate obavijestiti ljekara i ostati kući”.

Ljekaru opće prakse potrebno se javiti putem telefona, kako se ne bi drugi pacijenti i medicinsko osoblje izlagali infekciji.

MIRSADA NADAREVIĆ, doktorica Opće prakse

“Sezona gripe još uvijek nije počela, očekujemo je u novembru. Sad imamo prehlade i grlobolju”.

Što se tiče djece, ona su otpornija na infekciju koronavirusa, tvrdi Amra Junuzović, pedijatrica. Veće su šanse da roditelj zarazi dijete nego obratno. Čak je i širenje virusa manje među djecom nego među starijima. Srećom, i oni koji obole prolaze sa blažom kliničkom slikom.

AMRA JUNUZOVIĆ, pedijatar

“Treba imati na umu da u svakoj sezoni jesen-zima u ljudskoj okolini kola 150 do 200 tipova novih virusa, koji uzrokuju respiratorne infekcije”.

Simptomi su vrlo slični i teško ih je razlikovati, ali na njihovu pojavu potrebno je ostati kući. Simptomi prehlade i gripe su nam poznati, tvrde ljekari. Ipak, ukoliko se uz te simptome pojavi i nešto neuobičajeno možemo posumnjati na Covid-19. S druge strane, pridržavanjem mjera i jačanjem imuniteta djelujemo preventivno.