Razvod od bračnog partnera ne znači i razvod i odustajanje od djeteta. Nažalost, praksa pokazuje- da je u većini slučajeva tako. Sve je manje roditelja koji ispunjavaju svoju obavezu – isplatu alimentacije. Sudska praksa sve manje takve slučajeve definiše kao krivično djelo. Koliko su sudske tužbe za naplatu alimentacije efikasno pravno sredstvo da se zaštiti pravo i interes djeteta i jednog roditelja?

Amer Mehmedagić je staratelj dvoje djece koja pohađaju peti i deveti razred. I pored sudskog rješenja o obaveznom plaćanju alimentacije, od bivše supruge već dvije godine nije dobio niti jedne marke.

AMER MEHMEDAGIĆ

Po sto pedeset maraka po djetetu, koju ne dobijamo svakako. Ne uplaćuje se ni sad nikako, ništa. I vrlo je teško održati neki život i balans. Djeca rastu, knjige pribor, odjeća. Bude pomoći od bližnjih ali je vrlo teško.

Pored sudskih odluka prema kojima roditelj koji nema starateljstvo mora plaćati izdržavanje dijeteta odnosno alimentaciju, sve je veći broj onih koji tu obavezu izbjegavaju.

DIJANA MILJATOVIĆ, Udruženje samohranih roditelja “Ponos” Banja Luka

Kod nas ne postoji svijest o tome da je alimentacija nešto što pripada djetetu, da ona nije novac kojeg će drugi roditelj potrošiti na neki lukasuz nego na hranu , pribor, odjeću obuću, knjige.

Najpopularnija metoda kojom se izbjegava plaćanje alimentacije jeste “rad na crno”, kaže advokat Omar Mehmedbašić, koji je u posljednjih nekoliko godina pred nadležnim sudovima podnio više krivičnih prijava.

Samohrani roditelji već godinama preko udruženja pokušavaju pronaći rješenja naplate alimentacije. Uz izmjene Porodičnog zakona, neophodano je donošenje alimentacionog fonda.

MUAMERA ĐUVELEK, Udruženje samohranih roditelja “Jedan manje – One less”

Osnova za pokretanje ovog fonda nalazi se u porodičnom zakonu Federacije BiH. Federalna vlada je prije 6 godina zadužila nadležna ministarstva da razmotre mogućnost formiranja alimentacionog fonda. Iz ministarstva traže donošenje podzakonskog akta koji bi precizno odredio osiguravanje sredstava iz budžeta.

LANA PRLIĆ, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH (SDP)

Prije godinu dana postavila sam im zastupničko pitanje, nadležnom ministarstvu do kojeg je to koraka došlo a dobila sam odgovor da se to prebacuje sa ministarstva na ministarstvo. Nakon toga sam uputila izmjene i dopune zakon, porodičnog zakona koji tretira alimentacioni fond
on nije došao na red a vlada je dala mišljenje koje je negativno.

Krivični zakon neplaćanje alimentacije definira kao krivično djelo za koje je kazna zatvora i do tri godine. Međutim, u posljednjih 25 godina nikom nije izrečena kazna zatvora. Pa tako je sve više slučajeva kada se izdržavanje djece nakon razvoda obruši samo na pleća jednog roditelja.

.