Nakon negodovanja roditelja, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske najavio je da će razmotriti mogućnost boravka majki sa djecom koja se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske tokom pandemije. Stručnjaci kažu da razumiju brigu roditelja, ali da se širenje zaraze unutar bolnica i kliničkih centara mora držati pod kontrolom.

U UKC RS u Banjaluci dolaze i djeca iz svih djelova Bosne i Hercegovine kako bi pokušali da pobijede i najteže bolesti. Ta borba je mnogo teža i neizvjesnija ako nemaju blizinu roditelja, koji trenutno mogu da borave isključivo ovdje, u Roditeljskoj kući. Tako nalažu protivepidemiološke mjere. Posjete su dozvoljene samo u izuzetnim situacijama.

Iako tri mjeseca nije odlazila kući, Biljana Maksimović iz Ugljevika samo jednom je ušla u bolničku sobu svog sina koji se liječi od leukemije, kada su ljekari procijenili da je psihološko stanje pacijenta loše i da teško podnosi terapije.

BILJANA MAKSIMOVIĆ, majka

“Desilo mi se, kada je načelnica dozvolila, kada vidi da je on malo psihički pao, da me pusti pola sata, da se testiram i da uđem. Djetetu ne treba psiholog nekad, ja mislim, nego roditelj. Ipak su to djeca koja prolaze sve što prolaze.”

Biljana svjedoči da su ljekari i medicinsko osoblje UKC RS požrtvovani i posvećeni poslu, da sarađuju sa roditeljima, ali da je ljubav majke nezamjenjiva za svako, a posebno bolesno, dijete. No, epidemiolozi su jasni – širenje zaraze unutar bolnica i kliničkih centara se mora držati pod kontrolom. Upravo zbog pacijenata, kaže nadležni ministar Šeranić, najavljujući da će razmotriti pitanje pod kojim uslovima majke mogu boraviti uz djecu u UKC RS.

ALEN ŠERANIĆ, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS

“Svakako sam tražio od Kliničkog centra da razmotri mogućnost da se vratimo na mehanizam da majke djece do tri godine borave, svakako, sa djecom unutar Kliničkog centra i da se obezbijede adekvatni protokoli. E sada, organizacijski trebate vidjeti, s obzirom da su sva odjeljenja pomiješana, imate endokrinološke pacijente, hematoonkološke, koji su vrlo rizični kao djeca, kako i na koji način to pozicionirati.”

NELA MARINKOVIĆ, psihologinja

“Onog trenutka kada roditelj prvo umiri sebe, u tom trenutku racio, odnosno racionalni dio našeg razmišljanja, polako proradi i možemo da smislimo šta je to, koja je najadekvatnija strategija, utješna rečenica koju možemo da ponudimo svojoj djeci da bismo ih ohrabrili da ovaj period, na neki način, prevaziđemo. I, na kraju krajeva, ono što Viktor Frankl govori, u onom trenutku kada ne možemo da mijenjamo okolnosti, mi smo zapravo prinuđeni da mijenjamo sebe.”

Dok nadležni traže adekvatno rješenje problema, djeca i roditelji iz cijele Bosne i Hercegovine koji se nađu u teškim životnim situacijama poput Biljanine, mogu da potraže pomoć psihologa Plavog telefona, putem besplatne linije koja je otvorena 24 časa.