Posljednji fizički ostaci Trumpovog mandata u Bijeloj kući biće sklonjeni u srijedu, kada se porodica Biden i formalno useli u predsjedničku rezidenciju.

Stolovi će biti raščišćeni, sobe očišćene, a predsjednikove pomoćnike zamijenit će novi tim imenovanih službenika. To je dio velike transformacije koju novo predsjedništvo donosi u srce američke vlade, prenosi BBC uoči Bidenove inauguracije.

Prošle sedmice, Stephen Miller, politički savjetnik i centralna ličnost u Trumpovoj Bijeloj kući, odmarao se u zapadnom krilu. Miller, koji je za predsjednika pisao govore i kreirao politike od njegovih ranih dana na funkciji, takođe je jedan od rijetkih članova predsjednikovog inicijalnog tima koji je ostao s njim do samog kraja mandata.

Na dan inauguracije, Millerov ured će biti očišćen. Bit će uklonjeni svi tragovi da su on i njegove kolege ikad bili tamo, i sve će biti spremno za useljenje Bidenovog tima.

Čišćenje ureda u zapadnom krilu i tranzicija između predsjednika dio je tradicije koja datira vijekovima.

Ove godine, tranzicija u Bijeloj kući odvija se s puno gorčine. Proces obično započinje odmah nakon izbora, ali u ovom slučaju započeo je uz nekoliko sedmica kašnjenja nakon što je Trump odbio prihvatiti izborni rezultat. A predsjednik je takođe bio jasan u svojoj izjavi da neće prisustvovati inauguraciji. Najvjerovatnije će umjesto toga otputovati u svoj klub Mar-a-Lago na Floridi.

Ipak, predsjednička primopredaja se odvija, baš kao što je to bilo i u prošlosti.

“Sistem opstaje”, kaže Sean Wilentz, profesor američke istorije na Univerzitetu Princeton.

Čak i u najboljim vremenima, logistika iza procesa tranzicije je zastrašujuća, a sve to uključuje ogromni prijenos znanja i tranziciju uposlenika same Bijele kuće u velikim razmjerima.

Stephen Miller samo je jedan od 4.000 politički imenovanih službenika koje je angažirala Trumpova administracija, a koji će izgubiti posao, a zamijenit će ih pojedinci koje je angažirao novoizabrani predsjednik Biden.

Namještaj u Bijeloj kući, poznati stol u Ovalnom uredu, većina umjetničkih djela, porculan i drugi predmeti, pripadaju državi i ostat će u predsjedničkoj rezidenciji.

Drugi predmeti, poput predsjednikovih fotografija koje vise u hodniku, bit će uklonjeni dok se Bijela kuća transformira za svoje nove stanare.

Osoblje već premješta neke predmete iz zgrade. Jedna službenica Bijele kuće nosila je nekoliko slika prve dame Melanije Trump iz Istočnog krila. Slike su ogromnog formata i ona objašnjava da će biti odnesene u Nacionalni arhiv.

Trumpove lične stvari, poput odjeće, nakita i drugih predmeta, prebacit će u njihovu novu rezidenciju, najvjerojatnije u Mar-a-Lago na Floridi.

Sve prostorije Bijele kuće će na kraju proći proces dubinskog čišćenja