Restriktivne mjere koje su na snazi od početka pandemije koronavirusa, nesumnjivo će imati dalekosežne posljedice na gotovo sve aspekte ljudskog života. Ipak, i u izvanrednim okolnostima koje potpuno mijenjaju našu svakodnevicu, ljudi se uspijevaju prilagoditi novonastaloj situaciji i na različite načine održati barem privid života na koji su navikli.

Sarajevski fotograf Igor Isanović već gotovo dva mjeseca se, u svojoj dnevnoj sobi, priprema za takmičenje u triatlonu. Pandemija je, doslovno preko noći, potpuno promijenila njegovu svakodnevnicu.

Igor je samo jedan od mnogih koji su u vrijeme pandemije uspjeli pronaći način da barem djelimično zadrže stare navike i svakodnevne rituale. Psihološki mehanizam koji stoji iza čovjekove potrebe da i u najtežim trenucima stvara privid normalnog života, stručnjacima je već odavno poznat.

Druženje putem Skypa, gledanje predstava na Youtube-u i vožnja bicikla u dnevnoj sobi, samo su neki od načina da obogatimo svoju svakodnevnicu i očuvamo mentalno zdravlje.

Iako svi želimo da se vratimo starom načinu života, povratak u normalne tokove još je neizvjestan. Dok se to ne desi, ne preostaje nam ništa drugo nego da se prilagođavamo kako znamo i umijemo.