Koliko je i gdje potrošeno novca od Evropske unije za rješavanje migrantske krize u Bosni i Hercegovini, pitanje je na koje javnost čeka odgovor. Nadležni tvrde da država nema kontrolu nad tim novcem i njime upravljaju međunarodne organizacije. Po prvi put oglasili su se iz IOM-a. Kažu, najviše miliona potrošeno je na hranu, skloništa i higijenu.

Ukupna pomoć BiH od 2018. za upravljanje migracijama iznosi više od 85,5 miliona eura, uključujući deset miliona eura humanitarne pomoći. Novac nije direktno uplaćivan institucijama BiH, već međunarodnim organizacijama za upravljanje migracijama. Novac je utrošen za smještaj i hranu za izbjeglice, tražioce azila i migrante, poboljšanje standarda životnih uslova, pristup socijalnim i zdravstvenim uslugama, pristup obrazovanju djece.

Podaci za oktobar i novembar prošle godine kažu da je Evropska unija za dva mjeseca potrošila 1,7 miliona eura za nabavku vreća za spavanje i zimsku odjeću i obuću. Ostatak novca usmjeren je za jačanje kapaciteta vlasti za identifikaciju, registraciju migranta, te kontrolu i nadzor granice.

ZORAN TEGELTIJA, predsjedavajući Vijeća ministara BiH

“BiH nema kontrolu nad tim novcem, taj novac ne dolazi u BiH na račune zajedničkih institucija. Iz IOM-a su rekli da taj izvještaj dostavljaju, provjerili smo u Ministrastvu finansija i nikada nisu dostavljeni izvještaji o utrošku sredstava”.

IOM je samo za august potrošio više od 230 hiljada eura samo za fizičko osiguranje prihvatnih centara. Danas konačno odgovor i iz ove organizacije. Koliko i gdje je trošen novac?

Ukupni iznos sredstva koja je doznačila EU za IOM ili putem IOM-a od juna 2018. je veći od 78 miliona eura. Ukupan iznos sredstva potrošenih do decembra 2020. je veći od 51 milion eura. Preostala sredstva za period do jula ove godine su veći od 25 miliona eura, navode iz IOM-a.

IOM je novac najviše trošio na hranu, skloništa i higijenu. Direktna pomoć institucijama BiH je bila sedam posto. Između ostalog, pomagalo se i Graničnoj policiji BiH – nabavka šest vozila, goriva, troškovi smještaja i hrane za policajce.

ZORAN GALIĆ, direktor Granične policije BiH

“Pomoć koju smo dobili je upotrebljiva i svrsishodna u vršenju naših zadataka. Cijela priča oko migracija počinje i završava ovdje u BiH. Koliko je naša politika spremna, ne gledajući ni Evropsku uniju niti bilo koga donijeti set zakona?”.

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), kao najizloženije, više puta su ponovile da evropski novac nisu vidjeli. Preko IOM-a policija USK dobila je pomoć u vidu 18 vozila, dronove, termalne kamere, čizme, pancire i ambulantno vozilo.

Utrošak novca tema je i u zgradi Predsjedništva BiH. Prijedlog Željka Komšića jeste da Predsjedništvo zaduži Vijeće ministara da podnese izvještaj o ukupno utrošenim i doniranim sredstvima u opremi i novcu. S druge strane, Milorad Dodik je jasan – ne želi novčana sredstva od Evropske unije jer ih ne želi primiti na područje Republike Srpske.