U školama u Republici Srpskoj u srijedu će biti obilježen Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Pedagoški zavod poslao je školama preporuke kako da obilježe ovaj dan. Bošnjaci u Srebrenici najavu ovih aktivnosti vide kao nastavak diskriminacije učenika koji nisu srpske nacionalnosti.

U banjalučkoj Gimnaziji spremni su da obilježe Dan srpskog jedinstva. Na dan proboja Solunskog fronta, 15. Septembra po jedan čas u prvoj I drugoj smjeni biće posvećeni upravo temama iz Solunskog fronta. Prvi razredi iznijeće svoje viđenje ove teme kroz likovne aktivnosti. Drugi , treći I četvrti kroz nacionalne grupe predmeta.

VITA MALEŠEVIĆ, direktor bаnjalučke Gimnazije

Drugi razredi u okviru predmeta srpski jezik I književnost će osmisliti , naći neke ličnosti koje su vezane za taj period , poznate istorijske ličnosti ili kako god, napisati neku pjesmicu ili šta god osmisliti. Učenici trećeg razreda u okviru geografije pokusati da dočaraju taj proboj slounskog fronta. A četvrti razred iz istorije.

Za Dan srpskog jedinstva se spremaju i u srebreničkim školama. Cilj je, navode, oživjeti sjećanja na istorijske ličnosti I događaje koji su doprinijeli slobodi I nezavisnosti. Mišljenje bošnjačke javnosti u Republici Srpskoj je da se, ukoliko ne postoje jednake mogućnosti, na taj način uvodi diskriminacija u škole

ZEKERIJAH HADŽIĆ, roditelj

Nemam ništa protiv da djeca srpske nacionalnosti izučavaju taj nastvni dio koji je pripremljen ali isto tako tražim da se uvede i dan bosanskog, bošnjačkog i hrvatskog jedinstva da mogu svi učenici da izučavaju temu a ne kao kad aje u pitanju jezik lično moje dijete je prvih pet godina izučavalo srpski jezik nije imalo mogućnost izučavati bosanski a nakon toga kada je prešla u šesti izucava po nastavnom planu i rpgramu Tuzl. Kantona po materiji izucava bosanski ali se ziove jezik bosnjackog naroda. Mislim da je to jedna samo diskriminacija pu skoli da niej prema svima isto.

MOMČILO CVJETINOVIĆ, direktor Srednjoškolskog centra u Srebrenici

Riječ je o isključivo istorijskoj temi i nema razloga da to učenici ne rpate bez obzira kojoj pripadaju nacionalnosti zbog toga štio su u pitanju isključivo istorijske činjenice. Konkretno kada je u pitanju Solunski front zahvaljujući srpskim žrtvama i srpskom duhu ovi prostori su oslobođenii svi narodi na ovim prostorima počevc od Slovenaca, hrvata, Bošnjaka, Crnogoraca.

U Ministarstvu prosvjete navode da je obilježavanje ovog I sličnih praznika dio nastavnog procesa u okviru predmeta od nacionalnog značaja. Tvrde da prisusutvo nije obavezno , već da je čas namijenjen samo zainteresovanim učenicima.

MINISTARSTVO PROSVJETE I KULTURE RS

Prosvjetni radnici imaju mogućnost da procijene na koji način će obilježiti Dan srpskog jedinstva , slobode I nacionalne zastave , a učenici koji ne cijene ovaj praznik I nisu zainteresovani da razgovaraju o ovoj temi nisu obavezni da prisustvuju časovima I planiranim aktivnostima u osnovnim I srednjim školama.

Dan srpskog jedinstva , slobode I nacionalne zastave zajednički je praznik koji 15. Septembra slave Srbija I RS u znak sjećanja na finalnu godinu Prvog svjetskog rata , kada je probijen Solunski front. U RS prvi put je obilježen prošle godine, a ove godine se prvi put obilježava I kroz nastavne aktivnosti. Za 15- septembar najavljena je i promocija priručnika za nastavnike pod nazivom “Očuvanje nacionalnog identiteta I vrijednosti u kontekstu osnovnog vaspitanja I obrazovanja”.