Kako izgleda život u opštini koja nema banku, pekaru, knjižaru i trafiku?! Znaju to dobro stanovnici Berkovića – jedne od najmlađih i najnerazvijenijih opština u Republici Srpskoj. Privreda ovdje gotovo da ne postoji. Lokalno stanovništvo koje je prije rata gravitiralo prema susjednom Stocu, sada je uglavnom okrenuto poljoprivredi i stočarstvu, kao jedinom izvoru prihoda.

Do posljednjeg rata Berkovići su bili mjesna zajednica u sastavu opštine Stolac. Kada su u pitanju opštinske institucije i ustanove ovdje se bukvalno krenulo od nule. Dvadeset sedam godina kasnije i dalje puno toga nedostaje, a nadležni smatraju da bi pomoć viših nivoa vlasti prema ovaj,ali i drugim nerazvijenim zajednicama morala biti veća.

“Osnovne potrebe smo zaokružili ali mislim da je za kvalitetniji život potrebno puno toga uraditi….mislim da treba uzeti i u zakonskim regulativama staviti status nerazvijenih i izrazito nerazvijenih opština u povoljniji položaj.. to su prije svega mjere fiskalne politike, kaže Bojan Samardžić, zamjenik načelnika Opštine Berkovići.

Osim rijetkih privatnih investicija, u Berkovićima ne postoji nijedan značajniji privredni pogon. I putna infrasruktura je u više nego lošem stanju. Skoro pa nevjerovatno zvuči podatak da ovdje nema nijedne knjižare, pekare, trafike, pa čak i banke.

Da bi podigli novac sa svojih bankovnih računa stanovnici berkovića moraju da idu ili do susjednog stoca koji je u federaciji bih i koji je udaljen oko 20km ili do opštine Bileća koja je udaljena više od 40km..

Iako su opštinske vlasti spremne i da sufinansiraju otvaranje banke, u opštini koja prema posljednjem popisu ima nešto više od 2000 stanovnika, računicu zasad niko ne vidi. Lokalno stanovništvo uglavnom se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Branka Milivojević sa suprugom uzgaja paprike i jagode, a pomaže im i četvoro djece.

“Ja mislim da se realtivno dobro može živjeti na Berkovićima i pored toga što narod ide i odlazi…narod voli da lakše živi s a manje rada što jeste normalno za omladinu.. svi bi mi voljeli da naša djeca sutra žive ljepšim i lakšim životom, ali mora neko i na selu da radi, kaže Branka Milivojević, Strupići .

“Mlađi narod ode odavde.. to je žaovica.. nema uslova da ostane ovdje kratko jasno”, kaže Slaviša Okuka, Blace.

Kao i druge lokalne samouprava i Berkovići se suočavaju sa problemom nataliteta. Upravo zbog toga, svako novorođeno dijete dobija novčanu naknadu.

“Od 2018 smo počeli nagrađivati svako novorođeno dijete sa 1000km.. do te 2018 smo svako dijete nagrađivali sa prvo i drugo dijete dobijalo po 200 a svako sljeće po 100km više.., kaže Bojan Samardžić.

Dabranima, kako često zovu stanovnike Berkovića, ostaje samo nada u bolje sutra!