U Bosni i Hercegovini reakcije na sukobe u pojasu Gaze su različite. Proteklih dana svjedočili smo skupovima podrške i istaknutim zastavama Izraela i Palestine- na zgradama institucija u pojedinim gradovima. Kome i kako građani BiH- daju podršku u ovom slučaju?

Sarajevska vijećnica obojena palestinskom zastavom. Boje Palestine vijorile su i na starom mostu u Mostaru. Održani su i skupovi podrške. A u Banjaluci i Trebinju sasvim druga priča, istaknute zastave Izraela. Milan Sitarski iz Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara smatra da upravo to pokazuje koliko je u Bosni i Hercegovini podijeljeno društvo.

MILAN SITARSKI, Institut za društveno-politička istraživanja

“Vrlo je čest slučaj da se predstavnici različitih naroda u BiH dosta radikalno opredjeljuju za jednu ili drugu stranu. Imali smo slučaj i nedavnog sukoba u Nagorno Karabahu, bojim se da će se to tako i nastaviti dokle god se u BiH ne uspostavi nekakav unutrašnji konsenzus oko samog političkog poretka BiH. Znamo da su velika razmimoilaženja, da su vrlo zastupljeni i unitarizam i separatizam kao dvije radikalne opcije koje sutvari i dovode do toga da je BiH disfunkcionalna država.”

Suprotna viđenja jednog sukoba profesor Vejnović objašnjava činjenicom da u Bosni i Hercegovini ni ranije nije bilo dogovora, i da upravo zbog nacionalnih suprotnih ideologija najviše ispaštaju građani.

DUŠKO VEJNOVIĆ, redovni profesor Univerziteta u Banjaluci

“50 godina se sukobe oko toga, ratuju za i protiv ali ne treba ta podjela, polarizacija na Banjaluku, Sarajevo, Mostar. Mislim da smo mi toliko mali, ne podcjenjujući nas, i marginalni, imamo milion svojih problema oko svojih konflikata, a vjekovno živimo zajedno.”

Ko je protiv koga i za koga, kakva poruka se šalje, ko je šalje, zbog čega i kome, pokrenute su rasprave i podjele i na društvenim mrežama. Mnogi smatraju da se radi o inat politici, a ne o stvarnoj podršci stranama. Stručnjaci kažu da zauzimanjem jedne ili druge strane više smo dio problema nego rješenja, a građani da se ne treba miješati kad se ne može pomoći.