Evropska komisija upozorila je sve izabrane dužnosnike u BiH da ne smiju negirati genocid u Srebrenici niti druge presude međunarodnih sudova.

Bosna i Hercegovina je zemlja koja zakonski nema uređen odnos prema žrtvama iz proteklog rata.

Azira Hrustemović/BHRT

One su često na marginama društva, i ono što su preživjele nerijetko se koristi za dnevne političke teme i obračune. To žrtve vrijeđa i nije moralno, a politike su licemjerne, kažu oni koji su preživjeli.

Kako vratiti dignitet žrtvama?

Muhamed Avdić živi u Srebrenici sa porodicom. Kaže da se 24 godine negira genocid, utvrđen presudama pravosudnih institucija. Preživjele žrtve nemaju gotovo nikakva prava, a politke i političare odlikuje licemjerstvo. To, prema njegovom mišljenju, dovoljno govori o dignitetu preživjelih žrtava

Muhamed Avdić

“Konkretno u Srebrenici u entitetu Republika Srpska više prava po normativno pravnim zakonima imaju pripadnici jedinica mupa i VRS koji su počinili zločin genocida nego same žrtve”

Majke vrijeđa revizija historije

Ajša živi u blizini Memorijalnog centra. Kaže da majke vrijeđa revizija događaja za Srebrenicu, kroz Komisiju koju je ponovo Vlada Republike Srpske formirala, kako bi utvrdila šta se događalo, jer se, kaže, svega dobro sjeća.

Ajša Omerović

“Svaki dan odmiče to je davno bilo, al meni je to sve ko da je bilo juče i danas”

Bol koju osjećaju majke niko ničim ne može zamijeniti, ali se njihova bolmože ublažiti, tako što će svi odgovorni biti kažnjeni, kaže Fazila.

Fazila Ezendić, Udruženje Majke Srebrenice

“To nije samo za žrtve poniženje, to treba da shvate i oni koji to čine da je i za njih velika sramota što se bavi stvarima kao što je negiranje genocida, a genocid je bio”

Malo je iskrenosti prema žrtvama

Odnos prema žrtvama zasniva se na dnevnim komentarima šta je uradila neka strana, koja ne prihvata postojanje žrtava, ali i na dnevnom osuđivanju tih postupaka, kažu u Udruženju logoraša. Vrlo malo je iskrenosti i u namjerama vraćanja tog digniteta

Jasmin Mešković, Udruženje logoraša

“Ukoliko želimo promijeniti stanje u BiH, smatram bitni da kažem da – najjednostavnije možemo prepisati kako su to uradili jevreji nakon Drugog svjetskog rata, kakav je njihov odnos prema žrtvama holokausta”

Praksa sudova ne pomaže

Praksa sudova u BiH koja se vodi, ne pomaže vraćanju digniteta žrtvama, kažu u Trailo Internešnlu. Mnoge žrtve se nalaze na marginama društva, zbog sistemske nebrige, ali i nedonošenja zakonodavnog okvira.

Lamija Tiro, “TRIAL International”

“Tako da bez jedne ozbiljne sudske prakse koja će se pozabaviti ovim pitanjem u svakom konkretnom slučaju i svakom pojedinačnom tužbenom zahtjevu teško da možemo razgovarati o istinskom vraćanju digniteta žrtvama”

Žrtve kažu da političari o kojima gotovo sve zavisi u ovoj zemlji trebaju imati više etičnosti i manje licemjerja, jer su oni najodgovorniji u kontekstu vraćanja digniteta žrtvama.