Sarajevski strip autor i vizuelni umjetnik Majo Pavlović, prije dvije godine pokrenuo je školu stripa u okviru Centra kulture i mladih na Gorici. Mladi, talentovani polaznici uspjeli su da objave i prvo strip izdanje “Sarajevska priča”, koja će uskoro imati svoj nastavak.

Sarajevska škola stripa nastala je 2019. godine, kao radionica u okviru Centra Kulture i mladih, čuvena Jelićeva, a sada na Gorici. Polaznici škole uče šta je to strip, kako je nastao i razvijao se tokom historije i koji su njegovi osnovni elementi i forme.

MAJO PAVLOVIĆ, voditelj Škole stripa

„Polaznici su dolazili redovno uglavnom, radili su na svojim projektima koji su podrazumijevali razne žanrove od naučne fantastike, horora, do komedije itd. I imali su mogućnost da koriste razne materijale koje smo nabavljali po potrebi, dakle radili su raznim tehnikama, neki od njih rade digitalno. Nekima je ovo prvi susret sa stripom, oni su htjeli da nauče kako zapravo nastaje jedan strip, koji je proces rada na stripu“.

Polaznici kreću od osnova stvaranja jednog stripa, razvijaju svoje ideje pisanjem sinopsisa, uče kako se piše scenarij i njegove načine pisanja. Osim toga, škola stripa omogućava kvalitetno provođenje vremena, a onim talentiranijim intenzivnije bavljenje stripom.

JASMIN VUK, polaznik Škole stripa

„Pa slučajno sam na Facebooku našao konkurs, javio se, a inače već duže vrijeme čitam i skupljam stripove. I onda kad sam vidio da je dobra ekipa, javio sam se 2019., počeli smo nešto raditi, ja većinom satiru radim“.

MILANA POPOVIĆ, polaznica Škole stripa

„Uvijek sam to pričanje priče putem slika umjesto putem riječi. I također ja volim ići u ovu školu stripa pošto sad sam 4. razred, pa imam puno da radim oko škole, ovo mi dođe kao mala relaksacija nakon svog tog, da kažem stresa“.

Stripom su oduševljeni i oni najmlađi.

ARMAN PAVLOVIĆ, najmlađi polaznik Škole stripa

„Volim da crtam stripove jer mi je zanimljivo da crtam. naučio sam kako da skiciram, kako da linijarom crtam, kako da bojim pažljivo“.

Kreativnim i posvećenim radom polaznici škole stripa objavili su i prvi strip „Sarajevska priča“, koji je baziran na tekstu Borisa Lalića a govori o razvoju grada još od perioda neolita, kroz njegovu interesantnu, dinamičnu i veoma bogatu historiju. U planu je i drugi dio “Sarajevske priče” koji će, kada ga polaznici završe, zajedno sa prvim dijelom biti objedinjen u strip album i predstavljen široj javnosti.