U Rudniku mrkog uglja Zenica ponovo problemi i obustave proizvodnje u oba pogona. Rudari su početkom sedmice zbog neprodužavanja ugovora o radu za 74 jamska radnika, ali i ugroženih isplata zbog blokade računa, ponovo prekidom proizvodnje natjerali nadležne da im udovolje zahtjevima. Proizvodnja je nastavljena, ugovori za sporne komorate produženi, a ono što je i dalje neizvjesno jeste budućnost zeničkog Rudnika mrkog uglja koji je u posljednjih nekoliko godina suočen s velikim brojem problema.

Rudari zeničkog Rudnika mrkog uglja ostali su zatečeni nedavnom informacijom da za 74 komorata neće biti produženja ugovora o radu. Obzirom da se radi o radnicima iz direktne proizvodnje, svjesni činjenice šta to u praksi znači, još jednom su odlučili prekinuti proizvodnju i na taj način iskazati svoj protest prema odluci vladajućeg društva i Vlade Federacije.

DŽEMO ŠALJA, Sindikat RMU Zenica

“Ne znam šta je stvarni cilj vladajućeg društva, što je došlo da baš proizvodne radnike sklone. Ti ljudi rade po dvije godine i više, ima čak i 3 godine koji su dobili i ovi momci, to su svi dobri momci koji baš rade, zalažu se”.

Rudarima u Zenici, kako kažu, jasno je da je nedavnim zatvaranjem pogona „Stranjani“ praktično započeo i dugo najavljivani proces restruktuiranja rudnika, koji uključuje i reoragnizaciju upravljačkih struktura. Prema tvrdnjama iz Elektroptivrede BiH, rudari u ovom procesu neće biti oštećeni.

ADMIR ANDELIJA, generalni direktor JP Elektroprivreda BiH

“Status rudara, koji trenutno rudari imaju, neće biti ugrožen mjerama koje budemo provodili i sve će biti provedeno u skladu sa Zakonom o radu i važećim Kolektivnim ugovorom”.

Nakon i ove obustave rada, udovoljeno je zahtjevima rudara. Ovakve i slične situacije u zeničkom rudniku dešavaju se posljednjih 5 godina bar dva puta godišnje. Sociolozi objašnjavaju da su ovo tek kratkoročne pobjede komorata, ali ni blizu ranijim vremenima kada su pobune u rudnicima značile pobune i velike promjene u sindikatima i državama.

SEAD PAŠIĆ, sociolog

“Oni to rade sa jednim ciljem, smatraju da na neki način animiraju javnost, da javnost stane na njihovu stranu. To ne može, to više nikog ne zanima”.

Šta sve podrazumijeva proces restrukturiranja RMU Zenica, nismo uspjeli saznati, jer niko iz uprave nije želio govoriti o ovoj temi, ali i mogućem aktiviranju površinskog kopa „Mošćanica“. U ovom rudniku uposleno je oko 1.300 radnika, odnos onih u direktnoj proizvodnji i administraciji je nepovoljan. Funkcionisanje rudnika i dalje ugrožavaju višemilionske tužbe uposlenih zbog neuvezanog staža, ali i veliki broj radnika koji imaju status invalida druge kategorije.