Nakon što federalne vlasti nisu preuzele odgovornost za pooštravanje mjera županije samostalno pronalaze rješenja.

Zabrana kretanja u Bosansko-podrinjskoj županiji stupila je na snagu u petak navečer, u 21 sat, a ista mjera u Tuzlanskoj i Zeničko-dobojskoj važi od danas.

Medicinski članovi kriznih stožera u cijeloj državi traže oštrije mjere u cilju zaštite zdravlja građana.

Gospodarstvenici opominju vlasti da bi eventualno zatvaranje moralo biti praćeno financijskim paketom u cilju očuvanja radnih mjesta.

Iz usvojenih zaključaka na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma federalnog Parlamenta jasno je da među zastupnicima nije bilo spremnosti da prihvate stavove medicinskih stručnjaka da je vrijeme za zatvaranje ako se želi zaustaviti divljanje pandemije.

“Tražimo da se Vlada zaduži, da koordinirano sa županijskim vladama donese odluku o ograničavanju rada i kretanja u trajanju od najmanje 15 dana na teritoriju cijele Federacije”, kazala je jučer zastupnica Sanela Prašović Gadžo.

S njom se ne slaže HDZ-ov Mladen Bošković koji poručuje: “Nisam za zatvaranje Federacije BiH dok mi to netko ne dokaže, ili dok me netko ne uvjeri da je to dobro za Federaciju BiH.”

Federalne vlasti su eventualne odluke o pooštravanju mjera prepustile županijama i tek naložile strožu kontrolu postojećih mjera.

Zdravstveni radnici naglašavaju da danas ne bismo ni imali ovako ozbiljnu situaciju da su vlasti osigurale da se postojeće mjere zaista i poštuju.

“Očigledno da u nekim segmentima nije dala rezultate. I dalje ima ljudi koji negiraju koronu, koji misle da to ne postoji, nažalost evo nakon godinu dana i toliko žrtava”, rekao je ravnatelj UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Stav Unije poslodavaca Tuzle je da se ne smije dozvoliti repriza prošlog proljeća kada je tisućama malih gospodarstvenika onemogućen rad i ugrožena njhova egzistencija.

“Stav gospodarstvenika jest da se donesu ona rješenja, da se pruže adekvatne mjere i da se konačno dobiju djela, a ne samo riječi”, kaže Saliha Begić iz Unije poslodavaca Tuzla.

Vlada Tuzlanske županije još ne razmišlja o uvođenju rigoroznih mjera, poput zatvaranja.

“Moje mišljenje je da bi takva mjera imala smisla samo kad bi se donijela na teritoriju cijele države, uz ograničavanje ulaska na teritorij Bosne i Hercegovine bez negatvnog PCR testa, kako našim sugrađanima, tako i strancima”, stav je Bože Jurića, tamošnjeg ministra zdravstva.

Vlada Tuzlanske županije je na prijedlog županijskog kriznog stožera jučer usvojila odluku da se policijski sat u ovoj županiji pomjeri s 23 na 21 sat.

Ova mjera primjenjivat će se od danas, a bit će razmotrena krajem mjeseca.