Federalni štab Civilne zaštite nije proglasio stanje prirodne nesreće. Stanje se, međutim, svakodnevno pogoršava. Sve veći broj ljudi ima tešku kliničku sliku, a redovi ispred kovid ambulanti su sve duži.

JELKA MILIĆEVIĆ, komandantica Federalnog stožera civilne zaštite

Samo je Zapadno hercegovački kanton proglasio stanje nesreće, ostali su rekli da je situacija pod kontrolom i da oni ne smatraju da treba poduzimati dodatne mjere.

Ovako su odluku o neproglašavanju stanja prirodne nesreće u Federaciji BiH pojasnili u Federalnom štabu Civilne zaštite. No, šta je realna slika na terenu? Iako je, bar prema riječima komandanta štaba Civilne zaštite, iz većine kantona stigla poruka da je stanje pod kontrolom, brojke pokazuju suprotno. Svakodnevno se prijavljuje veliki broj oboljelih i umrlih. Iz
Federalnog ministarstva zdravlja kažu da je epidemiološka situacija u Federaciji izrazito zabrinjavajuća.

ZLATAN PERŠIĆ, portparol Federalnog zavoda za javno zdravstvo

Trenutno sedmodnevna incidenca na 100 hiljada stanovnika iznosi vise od 290 zaraženih. Kao što znate, i drugi indikatori su u porastu. Kako smo imali to ubrzano širenje virusa tako se povećava broj hospitalizovanih. Nažalost broj ppreminulih u zadnja 24 sata imamo 770 novih potvrđenih slučajeva na području Federacije. A Zavodu za javno zdravstvo prijavljeno je 31 novi smrtni ishod. Tako da je sa današnjim danom ukupan broj smrtnih ishoda 1.096.

Samo u Srednjobosanskom kantonu bilježi se ogroman broj oboljelih. Iz uprave bolnice u Novoj Biloj kažu da situacija nije dobra, te da se kontinuirano povećava broj pacijenata sa teškom kliničkom slikom.

VELIMIR VALJAN, ravnatelj bolnice u Novoj Biloj

Na području naše županije, trenutno ima u bolnici smješteno 140 pacijenata. Dakle u svim bolnicama naše županije. Najveći broj jeste u bolnici za plućne bolesti Travnik. Ovdje kod nas, a mi smo predodređeni našim taborima za najteže slučajeve, imamo osam pacijenata u jedinici
intenzivnog liječenja i oni su na raspiratoru i imamo 14 srednje teških slučajeva koji su u jedinici poluintenzivne njege i oni su na kiseoničkoj potpori.

Situacija nije bolja ni u Zapadnohercegovačkom kantonu. Iz kantonalne Uprave civilne zaštite rekli su da epidemiološka situacija nije zadovoljavajuća, te da je federalni štab Civilne zaštite trebalo da proglasi stanje prirodne nesreće.

DRAGO MARTINOVIĆ, ravnatelj Uprave civilne zaštite i šef kriznog stožera ZHK

Sa današnjim danom imamo 615 oboljelih od koronavirusa. To je veliki broj naravno za našu županiju malu od 94 tisuće stanovnika. Ali evo, mi sa našim mjerama koje imamo i koje pokušavamo da se provedu u najboljem obimu koji možemo. Mislim da je evo, situacija kakva jeste.

Da je Kanton Sarajevo najpogođeniji, pokazuju podaci da je samo u proteklih 48 časova, od hiljadu 24 testirana uzorka pozitivno 847. Vlada ovog kantona ranije je donijela odluku o mobilizaciji svih kadrova javnozdravstvenih ustanova, a Krizni štab za sada raspoređuje taj kadar u stacionar.

KEMAL BEGANOVIĆ, član Kriznog stožera Kantona Sarajevo

Samo ću reći da je to kapacitet do 100 mjesta, koji se nalazi u gradu, na jednoj dobroj lokaciji, vrlo blizu obje bolnice i da će on ovih dana biti potpuno osposobljen u smislu opreme.

Nadležni iz svih kanton saglasni su da je situacija vrlo ozbiljna. Međutim,kao i do sada, u borbi protiv pandemije koronavirusa najbitnija je pojedinačna odgovornost svakog građanina – poštovanje mjera i preporuka nadležnih institucija.