Pandemija, koja je pogodila veliki broj zemalja svijeta, osim zdravstvenih indikacija, ima i negativan uticaj na ekonomiju u svijetu, kao i u BiH.

Građani kupuju neuobičajeno velike količine hrane i sredstava za dezinfekciju, a nadležni poručuju – nema mjesta za paniku, imamo dovoljno zaliha.

Neuobičajeno velike količine brašna, ulja, začina, konzervirane hrane i higijenskih potrepština građani kupuju u slučaju do dođe do prekida snadbijevanja prodavnica ili zabrane kretanja. No, iz entitetskih Vlada jednoglasna umirujuća poruka – bez panike, hrane ima dovoljno.

FADIL NOVALIĆ, predsjednik Vlade FBiH kaže da nije zaustavljen promet roba, da ima svega.

SUZANA GAŠIĆ, ministarka trgovine i turizma RS slaže se s federalnim premijerom.

No, čini se da apel nadležnih nema odjeka kod građana. Ispred prodavnica i danas redovi. Posebno u Banjaluci, gdje je identifikovano najviše lica oboljelih od novog virusa u Bosni i Hercegovini.

Ni vijest da će Vlade zaustaviti nekontrolisano povećanje cijena, te da će ostati na nivou na kojem su bile 5. marta, nije umirila javnost. Očekivano, kažu ekonomisti.

Kažu da u atmosferi zapostavljene domaće proizvodnje i labilne političke situacije ne možemo očekivati ni pomoć sa strane.

SVETLANA CENIĆ, ekonomist

Kaže da mi imamo nefunkcionalnu državu gdje čekamo NSRS da proglasimo vanredno stanje, da nemamo bužet i kako neko sa strane da nam pošalje pomoć čak i kad bi htio.

Cenić napominje da na robne rezerve građani Bosne i Hercegovine ne mogu računati u punom kapacitetu, te da je loše iskustvo iz prethodnih godina pojačalo potrebu građana da nekontrolisano kupuju i potrebno i nepotrebno, te da praveći gužve u i ispred prodavnica mogu napraviti veći problem.