Ljudima je danas poručeno da bježe od dugačke sekcije obale jezera Tahoe, dok golemi šumski požar prijeti da prodre dublje u regiju koja se proteže Kalifornijom i Nevadom.

Nova naređenja ljudima da se odmah evakuiraju uključuju dio turističkog mjesta South Lake Tahoe i oko 24 kilometra zapadne obale jezera. Ona su uslijedila dan nakon što je zajednicama nekoliko kilometara udaljenosti od jezera hitno naređena evakuacija dok je požar Caldor divljao u blizini.

Najveća medicinska ustanova South Lake Tahoe, Menorijalna bolnica Barton, proaktivno je evakuirala 36 pacijenata kojima je potrebna stručna medicinska pomoć 16 iz jedinica za akutnu njegu u nedjelju, šaljući ih u regionalne zdravstvene ustanove daleko od požara, saopćila je čelnica odjela za informiranje Mindi Befu. Ostatak bolnice je evakuiran nakon današnjeg naređenja.

Gradonačelnica South Lake Tahoe, Tamara Wallace, bila je među onima koji su otišli prije naređenja o evakuaciji. Ona i njen suprug poveli su svoje pse i predmete koje su im poklonili pokojni roditelji – koji ne mogu biti zamijenjeni.

Wallace nije vjerovala da će se Caldor požar toliko primaći. Požari se u prošlosti nisu tako brzo širili u blizini turističkog grada od 22.000 ljudi.

“To je samo još jedan primjer kako se šumski požari mijenjaju kroz godine. Ovo je samo kulminacija još 14 do 18 godina uginulih stabala, suše koje nas pogađaju otada, takvih dešavanja”, kazala je.

Nacionalna meteorološka služba upozorila je na kritične požare od ponedjeljka do utorka, prenosi AP.