Bivši opozicionar iz Kambodže Sam Rainsy osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 25 godina.

Sud u Kambodži osudio je Rainsyja po optužnici za učešće u pokušaju svrgavanja vlasti tokom nereda koji su se u toj zemlji događali prije dvije godine.

Lokalni mediji javljaju da je Rainsy, pored zatvorske kazne, osuđen i oduzimanjem prava da glasa i bude biran u Kambodži.

Bivši lider Partije nacionalnog spasa Kambodže (CNRP) Rainsy poručio je da je osuda politička i da je plod slabosti i straha kambodžanske vlasti.

“Kambodžanski premijer Hun Sen se boji bilo kakve mogućnosti mog povratka na političku scenu“, poručio je Rainsy na Twitteru.

Sud je danas zatvorske kazne od po 22 godine izrekao i Rainsyjevim saradnicima Muu Soshui i Engu Chhyju, a Rainsy je poručio da osobe koje je kambodžanski režim osudio predstavljaju istinske borce za slobodu.

Zamjenik šefa Human Rights Watcha za Aziju Phil Robertson je izrečene kazne nazvao smiješnim i politički motiviranim.

Rainsy od 2015. godine živi u egzilu u Francuskoj.

Sud u Kambodži je prije tri godine zabranio rad CNRP-a pod optužbom da lideri te političke partije spremaju obojenu revoluciju. Narodna partija kambodžanskog premijera Hun Sena je na izborima 2018. godine osvojila svih 125 zastupničkih mjesta u parlamentu.

Rainsy i još nekoliko opozicionara su 2019. godine namjeravali posjetiti Kambodži i pokrenuti proteste zbog jednopartijskog režima, ali vlada je spriječila njihov dolazak iz Malezije.