Pozorišni život u Kamernom teatru 55 u Sarajevu odvija se bez obzira na poteškoće uzrokovane pandemijom koronavirusa. Nova pozorišna sezona počela je 11. septembra. Kamerni teatar gostuje na festivalima, a u pripremi je i nova premijera. Predstavu „Pozorište za početnike“, autora Vedrana Fajkovića, režiraće Admir Glamočak.

Glavni glumci u novoj predstavi akteri su jednog malog pozorišta koje sasvim slučajno izgleda kao Kamerni teatar i koji se, sasvim slučajno, nalaze u egzistencijalnoj krizi gdje se pozorište nalazi pred zatvaranjem. Glumci moraju sami da iznađu način kako da izađu iz krize, a jedini način je da naprave predstavu i s tom predstavom riješe sve probleme, kaže autor predstave. Njegova želja je da ovim tekstom na neki način pokuša publici prenijeti bar dio magije koju pozorište nosi.

VEDRAN FAJKOVIĆ, autor teksta i dramaturg Kamernog teatra 55

“Priča i sam koncept neki moj, kada sam ovo pisao, bio je da glumcima, onima koji će igrati taj tekst zapravo, na neki način, omogućim prostor, u tekstu, omogućim prostor da iskažu nekako svoje glumačke talente.”

Glavni likovi u predstavi su glumački prvak i prvakinja, bardovi bh.teatra koji sa sobom nose i iskustvo, ali i potpunu izgubljenost u stvarnom svijetu. Jedino mjesto gdje se osjećaju “u svom i na svom” jesu pozorišne daske. Tu je i troje mladih glumaca koji teže da jednoga dana budu poput njih.
Kamerni teatar je pozorište koje je drugačije i, za reditelja ove predstave, njemu najbliže. Smatra da Fajkovićev tekst daje priliku za jednu otvorenu formu i različito tumačenje.

ADMIR GLAMOČAK, redatelj

“Ono što ja u teatru najviše volim, to je ono pozorište u pozorištu i to je nekako put kojim bismo krenuli i ispričali, na neki način, lične priče nas petero koji ćemo biti uključeni u taj projekat, naš odnos prema teatru, naša osjećanja, kako je teatar tretiran danas.”

Predstava “Pozorište za početnike” koja se priprema na sceni Kamernog teatra 55, premijeru bi trebala imati u prvoj polovini novembra.