U Esteponi, primorskom mjestu na jugu Španije, ukoliko donesete čašu punu opušaka na bilo koji štand na plaži, zauzvrat ćete dobiti čašu punu piva ili nekog osvježavajućeg napitka.

Ovom inicijativom mjesto udaljeno 90 kilometara od grada Malage nastoji da održi svoje pješčane plaže čistim. Kampanja “Obale bez opušaka” naišla je na oduševljenje lokalnog stanovništva i turista.

“Molim vas pivo”, govori strani turista dok na obližnjem šanku predaje plastičnu čašu do vrha napunjenu opušcima.

“Naravno, gospodine”, odgovara mu mladi konobar, dok toči piće u plastičnu čašu jednake zapremnine.

Na tom štandu-kafiću nalijepljen je promotivni plakat ove kampanje. Turista podiže palac u zrak, a zatim se vraća na svoje mjesto na plaži.

Plaža je savršeno mjesto za čitanje, bavljenje sportom, sunčanje i kupanje. No za mnoge ona predstavlja i mjesto za opuštanje na kojem dodatno uživaju pušeći cigaretu.

Problem je to što svakog ljeta pijesak i more progutaju hiljade opušaka kojima je potrebno preko deset godina da se razgrade.

“Imaju toksične ostatke pa ako ih progutaju ribe, na kraju ćemo ih pojesti mi konzumirajući ribu. To je zatvoreni krug koji sigurno nema srećan kraj“, objašnjava Oskar Ruli, predsjednik Udruženja štandova na plažama oko Malage.

Kako bi se prekinuo taj krug potrebno je osvijestiti ljude koji tamo ljetuju, te ih podstaći na čuvanje okoline.