Otklonjena je sramota koju je napravio Haški tribunal u prethodnom postupku, kazala je za BHRT Nataša Kandić, komentarišući današnju presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Osnivačica Fonda za humanitarno pravo kazala je kako je tada je zaista to bio šok, bio je utisak da se svi dokazi prihvaćaju i odjendnom se oslobode,

Ovo je sada nova situacija. Osuđeni su oni koji optuženi za zločine za koji su počinili. Najvažnije da je utvrđena njihova odgovornost, kazala je ona u dijaloškoj emisiji BHRT-a.

To su strašno visoke pozicije u svakoj državi, naglasila je, i ako je vrh države osuđen onda se može zamisliti šta se događalo.

Presudom je jasno da su oni znali za postojanje udruženog zločinačkog podhvata, ali činjenica da tžilaštvo nije ponudilo dokaze, niti mogu presuditi da su učestvovali u UZP-u, istakla je Kandić.

Kada se govori o UZP-u nema nikakvih konkretnih posljedica jer nema imena, spominju se samo visoki predstavnici institucija Srbije, Krajine, Baranje i tadašnje Srpske Republike BiH koja je kasnije preimenova u RS, podvukla je ona.

Optuženi su znali da postoji cilj krajnjeg uklanjanja Hrvata i muslimana sa određenih dijelova teritorija.