Livanjski kanton napokon je dobio vjetar u leđa u borbi protiv koronavirusa. Kantonalni proračun za ovu godinu, nakon višemjesečnih političkih nadmudrivanja danas je usvojen na sjednici Kantonalne skupštine.

Skupština je po hitnom postupku jednoglasno usvojila proračun za ovu godinu u iznosu većem od 84 milijuna maraka, te na prijedlog zastupnika Josipa Perića donijela i odluku da se odmah milijun maraka stavi na raspolaganje kantonalnom Kriznom stožeru.

“Pao je kamen sa srca. Sredstva će biti operativna odmah, tako da nastavljamo borbu protiv koronavirusa”, istakao je predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Jozić.

Međutim, sada se u toj borbi javlja još jedan veliki problem

Ministrica zdravstva Kantona 10 Vasilija Broćeta je istakla da sada imaju sredstva, ali nemaju gdje nabaviti zaštitnu i medicinsku opremu.

“Danas bez države bilo koju opremu mi ne možemo nabaviti. Država se tu mora uključiti i pomoći i ovoj županiji i kažem ako nas još uvijek smatraju dijelom svoga teritorija. Mi se tako osjećamo, a da li nas oni smatraju takvim, neka oni odluče”, rekao je dr. Josip Perić, zastupnik u Skupštini Kantona 10.

S obzirom na velike probleme s kojima se domaći Klinički bolnički centri suočavaju u borbi sa koronavirusom, a u interesu zaštite života ljudi na ovim prostorima, na ovoj sjednici se čuo i ovakav jedan prijedlog.

“U ovom momentu jedini izlaz je da otvorimo put za ne daj Bože, možda nam ne bude ni trebao, ali u ovom momentu mi moramo otvoriti put za slanje naših najtežih pacijenata prema RH, odnosno prema KBC Split. U ovom momentu Split nam je najbliži”, predložio je Jugoslav Brdar, kantonalni zastupnik.

Broćeta je rekla da bi to bilo odlično jer je Split blizu, te nemaju toliki broj testiranih i potvrđenih.

“To bi bilo odlično, ali ne znam je li izvodljivo”, istakla je Broćeta.

Službeno, na području Livanjskog kantona još ni jedna osoba nije zaražena koronavirusom.

“Nitko to ne može potvrditi iz razloga što nemamo testova, nismo ih testirali i jednostavno, to je proizvoljno tumačenje. Ja tvrdim, kao što na prostoru cijele BiH ima zaraženih, ima ih i ovdje , ali da bi se spriječilo širenje moraju se poštivati upute svih, posebno stručnih ekipa”, naglasio je dr Perić.

Svi sudionici ove sjednice su u svojim raspravama upozoravali na to da u ovoj situaciji nikakvi osobni i stranački interesi ne smiju doći do izražaja, nego samo oni opći koji se sada odnose isključivo na zaštitu ljudskih života.