Inspektori u  Kantonu Sarajevo su tokom novogodišnje noći, uz asistenciju policije, izrekli 27 kazni ugostiteljskim objektima u ukupnom iznosu od  gotovo 40.000 KM.

U skladu sa operativnim planom kojim je bilo obuhvaćeno više od 50 ugostiteljska objekta, inspektori su vršili pojačan  nadzor  na području Kantona Sarajevo, uključujući i ugostiteljske objekte na Bjelašnici.

U opštinama Ilidža i Hadžići nadzore su, prema ranije usaglašenom dogovoru, vršili federalni inspektori, prenosi portal “Kliks”.

Radi utvrđenih nepravilnosti kantonalni inspektori su izrekli ukupno 27 upravnih i prekršajnih mjera, odnosno 18 prekršajnih naloga u novčanom iznosu od 39.500 KM, te devet rješenja sa korektivnim mjerama.

Od navedenog broja izrečenih kazni, zbog nepoštivanja epidemioloških mjera, odnosno korištenja nargile u objektu, prekomjernog broja gostiju i nepridržavanja propisane fizičke distance sanitarni inspektori su izrekli 11 novčanih sankcija od 21.000 KM.

Preostalih sedam prekršajnih naloga   od 18.500 KM izdali su tržišno-turistički inspektori ove uprave radi neizdavanja fiskalnih računa, dok prekršaji koji se odnose na nepoštivanje radnog vremena nakon 23.00 časa sinoć nisu evidentirani”, navedeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Osim  izrečenih kazni u novogodišnjoj noći, iz Uprave su naveli da će pojačane aktivnosti na terenu biti nastavljene večeras kao i u danima vikenda.