Nikad više kovid pacijenata ni u Kantonu Sarajevo. Opšta bolnica crpi posljednje smještajne kapacitete, a Klinički centar nema više mjesta za proširivanje. Zabrana kretanja u ovom kantonu je duža za dva sata. Cilj je spasiti što više života.

Zabrana kretanja u Kantonu Sarajevo na snazi je od 21 do pet sati. Ugostiteljski objekti od danas su pod katancem na dvije sedmice, dok hoteli koji imaju goste mogu ostati otvoreni. To su samo neke od mjera kantonalnih vlasti kojima nastoje sačuvati zdravstveni sistem.

HARIS VRANIĆ, ministar zdravstva Kantona Sarajevo

“U ovom trenutku smo mi procijenili da je to pravi trenutak jer su se sklopile sve i zakonske i druge odrednice da bi mogli proglasiti lockdown. Mislim da će nakon 14 dana on poručiti neke rezultate”.

Teret, pod kojim su zdravstvene ustanove, postaje sve veći. U sarajevskoj Opštoj bolnici pacijenata nikad više, a iz Kliničkog centra poručuju da kapacitete više ne mogu proširivati. Otvorena su dva nova drive in punkta za testiranje u Semizovcu i na Ilidži.

Dr. ALMIR PAŠAGIĆ, ravnatelj Doma zdravlja Vogošća

“Do sada, kako smo mi utvrdili, nekih 30-ak ljudi je došlo da se testira. Mi očekujemo ovdje veliki broj testiranja u narednom periodu, posebno za vrijeme ljeta”.

I ovaj put mjere se uglavnom odnose na ugostitelje, dok trržni centri, u kojima je sve vrijeme pandemije najviše ljudi, ostaju otvoreni. Na inspekciji i kovid redarima je da kontrolišu broj osoba unutar tržnih cenatara i obavljaju svoj dio posla.

A baš zbog mogućnosti nadoknade štete svima kojima će biti zabranjen rad, poslanici kantonalne Skupštine na hitnoj sjednici, zakazanoj za ponedjeljak, razmatraće izmjene Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.