Proces vakcinacije u Kantonu Sarajevo u narednom periodu biće decentralizovan. Vlasti najavljuju zatvaranje dvorane Zetra, a građani će se vakcinisati u domovima zdravlja. Proces vakcinacije i dalje ne ide željenim tokom, a građanima ovog kantona trenutno su dostupne AstraZeneka i Sinofarm, a uskoro bi trebalo da stignu i Fajzer vakcine.

Iako su otvoreni punktovi u nekim od Domova zdravlja, zbog velikog broja revakcinacija, kako ne bi došlo do preopterećenja, sportska dvorana Zetra još neko vrijeme služiće za potrebe imunizacije. Trenutno su na raspolaganju vakcine Astra Zeneka, Sinofarm, a od sutra se očekuje 2000 doza Fajzera.

“Zamislite za jedan dan kada imate oko 2600 i više revakcina tako da bi skandalozno bilo da se radi na punktovima JUDZ KS. Znači Zetra će da radi dok god se ta masovna revakcinacija ne završi. Mi ćemo lagano uvoditi, kao što znate od jutros je Novi Grad, u narednom periodu će Novo Sarajevo i Stari Grad”, rekao je glavni tehničar JUDZKS Ademir Spahić.

U Domu zdravlja Novi Grad potvrđuju da je vakcinacija počela u osam, a traje do 20 sati. Do 14 sati vakinisano je 50 građana. Dodaju, za sada ima dovoljno vakcina.

“Naša služba je na Ilidži, to nije daleko, ako nam zafali. Sad za sada smo se obezbijedili sa dovoljnim brojem vakcina. To je Astra Zeneka i Sinofarm i primijetila sam od jutros da je veći broj sugrađana tražio Sinofarm vakcinu. Radimo i revakcinaciju pacijenata koji su primili prvu dozu u svojim Domovima”, ističe direktorica Doma zdravlja „Novi Grad“ Merima Pašić.

Da se uskoro očekuje otvaranje svih predviđenih punktova, potvrđuju i u resornom ministarstvu. Govoreći o prvootvorenim punktovima u Ilijašu, Hadžićima i Vogošći, gdje se u prvim danima bilježio nedovoljan broj vakcina, uvjeravaju da je problem otkonjen.

“Poslan je dovoljan broj vakcina onoliko koliko je Dom zdravlja zahtijevao broj vakcina tako da je to bez problema otklonjeno i u narednom periodu se na isti način vrši isporuka vakcina prema svim obavezujućim skladištenja za određenu vakcinu”, kazala je glasnogovornica Ministarstva zdravstva KS Mirna Pecikoza.

O otvaranju novih punktova, građani su podijeljenog mišljenja.

  • Mislim da je praktičnije da dođe narodu gdje im je bliže.
  • Nema čekanja ali ovo će malo biti problema kada prebace na Domove.
  • Ne znam šta da Vam kažem. Mislim da je praktičnije ovo ovdje.

Medicinski radnici pozivaju sve da poštuju epidemiološke mjere. One koji se nisu još vakcinisali, pozivaju da to urade, radi sebe i drugih. Vakcina ima dovoljno, zbog organizovanosti nema gužvi. Dakle, izaberete vakcinu, primite je i uzmete potvrdu.