Sapunica u vezi sa smještajem oboljelih pacijenata od covida 19 u glavnom gradu naše zemlje se nastavlja.

Naime, Vlada Kantona Sarajevo naložila je kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrši inspekciju u Općoj bolnici Prim. dr. Abdulah Nakaš, da bi se utvrdilo da li je 30 odsto njihovih kapaciteta stavljeno u službu zbrinjavanja pacijenata.

Istu molbu kantonalna vlada uputila je i Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, da bi provjerili iste kapacitete u Kliničkom centru UNSA.

Vlada kantona Sarajevo jučer je donijela zaključak, danas ekspresno proveden. Kako je rok za izvršenje bio odmah, kantonalni inspektori već su u prijednevnim satima bili u prostorijama Opće bolnice.

Trebali su utvrditi da li je 30 posto kapaciteta stavljeno u službu pacijenta. Izvršili su nadzor i konstatovali;

EDNAN DRLjEVIĆ, infektolog u Opštoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”

Da mi imamo sada 10 posto kapaciteta popunjenih sa kovid pacijentima, srednje teškim, i da smo se pripremili još za 20 posto kapaciteta u covid blonici da imamo pripremljenjih za nove pacijente.

S druge strane Vlada KS pozvala je i federalne zdravstvene inspektore da izvše inspekcijski nadzor u Kliničkom centru. Isto radi provjere stavljanja u funkciju 30 posto bolničkih kapaciteta. Kako se radi o dva različita nivoa vlasti, za federalne inspektore ovo ne znači da moraju odmah i izaći na teren. Nezvanično, prostorije Kliničkog centra posjetit će tek u utorak.

A u ponedjeljak je Federalni krizni štab donio naredbu i naložio svim kliničkim centrima u Federaciji BiH da osiguraju 30 posto svojih kapaciteta. Rok za uspostavu kapaciteta 72 sata od dana donošenja naredbe. Evo šta kažu iz Federalne uprave za inspekcijske poslove;

Dakle, rok za provođenje naredbe je tek istekao, te se očekuje analiza poduzetih mjera, na osnovu koje će se donijeti odgovarajuće procjene situacije vezane za poštivanje naredbi i eventualni nalozi za dalje postupanje nadležnih organa, kako za KCUS, tako i za ostale kliničke centre u FBiH.

EDNAN DRLjEVIĆ, infektolog u Opštoj bolnici “Prim. dr Abdulah Nakaš”

Ukoliko ostane lockdown gore u kliničkom cnetru to znači da imaju samo 7 posto ponunjenih kapaciteta , to što imaju 101 to je oko 7 posto njihovih kapaciteta. inače do tada i oni kao su puni,l puni smo i mi , još smo puniji od njih, tako da nažalost nećemo moći primati pacijente sve dok oni ne otvore svoja vrata , čim oni otvore svoja vrata primat ćemo po procentualno onako kako nam spada , sve dok ne popunimo ovih obaveznih 30 posto kapaciteta.

U sinoćnjem zaključku vlade je navedeno da će se u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije angažovati i bolnički kapaciteti privatnih zdravstvenih ustanova u KS.
Kako nam je potvrdio v.d. kantonalnog premijera Anis Krivić, još je nepoznato o kojim se ustanovama radi, a u kojem smjeru će se ići utvrđivat će u narednom periodu nadležne zdravstvene službe.