Tužioci Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu ušli su danas u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, nakon što je odlučeno da će Tužilaštvo KS preuzeti istragu o navodima koji su se u javnosti pojavili proteklih dana o stanju u ovoj bolnici, posebno o liječenju teških COVID pacijenata i respiratorima. Sa njima su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) koji postupaju po naredbi kantonalnog tužilaštva.

“U ovoj fazi ne možemo govoriti o detaljima”, kratko je kazala Azra Bavčić, glasnogovornica ovog tužilaštva za radiosarajevo.ba.

Iz SIPA-e su za BHRT kazali da u ovoj fazi ne mogu govoriti ništa o radnjama koje se provode, te da o tome pitamo Tužilaštvo KS.

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je, na temelju medijskih navoda formiralo predmet koji se odnosi na pismo doktora sa KCUS, o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u.

Tužilaštvo KS će sarađivati sa kolegama na državnom nivou, koji također imaju predmet o respiratorima ACM 812A, tzv. “malina respiratorima”.

Dogovoreno je da će Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS, u okviru navedenih predmeta, žurno djelovati koordiniranim aktivnostima, te razmjenjivati prikupljene informacije i dokaze, u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječenje pacijenata oboljelih od COVID-19.