Kantoni u Federaciji Bosne i Hercegovine imaju sve više problema koji nisu svugdje isti. Od nepostojanja izolatorija do nedovoljnog testiranja i povećanja broja zaraženog zdravstvenog osoblja.

Kanton Sarajevo je pri kraju sa smještajnim kapacitetima za oboljele od COVIDA 19. Novi kreveti nisu spremni. U isto vrijeme, ova županija koja nema svog ministra zdravstva, suočava se s problemima velikog broja novozaraženih te nedovoljnih resursa za analizu testova. Iz Kriznog stožeraMinistarstva zdravstva ove županije dali su primjer kako lako se broj zaraženih povećava

KEMAL BEGANOVIC, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS

Četiri prijateljice ležerno odu na kavu ili ručak, izpozdravljaju se izljube se izgrle se, jedna bude pozitivna, sad su sve četiri pozitivne,čini mi se da je jedna od njih u drugom stanju.Problem je određeni broj uzoraka koji stoje,svakodnevno se skuplja, koji ne može biti obrađen zbog kapaciteta trenutno raspoloživih za analizu uzoraka.

Zeničko-dobojski kanton vodi bitku s koronom i unutar vlastitog osoblja. Više od 80 uposlenika kantonalne bolnice u Zenici je zaraženo, a broj se i da lje povećava. Stalno dolaze i novi pacijenti.

RASIM SKOMORAC, direktor JU Kantonalna bolnica Zenica

Jedan vrlo važan problem za Kantonalnu bolnicu Zenica je što smo mi u ovom periodu zaposlili vec 50ak radnika prekobrojnih da bismo mogli zadovoljiti potrebe za tretmanom kod pacijenata.

Iz Doma zdravlja Mostar poručuju da mjesta za paniku, zbog povećanog broja zaraženih, ne smije biti. Iako se u kovid bolnicu u Mostaru dovode pacijenti iz 3 županije, situacija je pod kontrolom.

MARIO KORDIĆ, direktor Doma zdravljha Mostar

Mi smo kao vanjski suradnici covid bolnice i sve im odrađujemo na terenu a njima dajemo stvarno što jeste za njih. Zato je mali broj pacijenata u mostarskoj bolnici u odnosu na veliki broj pozitivnih pacijenata i taj omjer pozitivnih u drugim gradovima i pune bolnice u drugim gradovima kod nas se ne dešava, jer mi imamo skroz drugačiji koncept, i tu je naš uspjeh bio.

Svi naši sugovornici slažu se da je situacija s koronaviusom loša. Koliko je zapravo loša teško je utvrditi, jer unatoč tome što je od početka pandemije potencirano što veći broj testova, Federacija Bosne i Hercegovine i dalje nema dovoljno testova kako bi znali pravu epidemiološku sliku.