U Zeničko-dobojskom kantonu, broj aktivno zaraženih koronavirusom povećan je na hiljadu. Kapaciteti u zeničkoj bolnici su popunjeni, a zdravstveni radnici su na izmaku snaga.

Krizni štab Zeničko-dobojskog kantona donio je naredbu o ograničenju kretanja u vremenu od 21 do 5 sati ujutro narednog dana, a ovo je samo jedna od mjera kojima se nastoji spriječiti širenje oboljenja kovid 19.

ADNAN JUPIĆ, ministar zdravstva ZDK i predsjedavajući Kriznog štaba Zenica

“To bi bila naša profesionalna obaveza, idemo prema Vladi ZDK sa predlaganjem puno restrikitivnijih mjera”, rekao je Jupić.

Naredbom je zabranjeno organiziranje svadbi i drugih proslava, ali i rad svim predškolskim ustanovama. S tim se ne slažu u Udruženju predškolskih ustanova.

Prof.dr. NUSRETA KEPEŠ, članica Udruženja predškolskih ustanova

“Imajući u vidu da je odlukom od prošle godine, od 25 maja, došlo do prestanka stanja nesreće na području Federacije, odluka zatvaranja vrtića i ostalih privrednih grana je nelegitimna i nezakonita”, istakla je Kepeš.

Problem dodatno usložnjava stanje u kantonalnoj bolnici Zenica, koja dnevno hospitalizira i do 150 oboljelih od kovida 19, a koja muku muči sa nedostatkom stručnog kadra. Zbog toga će određeni broj pacijenata biti transportovan u druge bolničke ustanove.

Dr. ELDIRA HADŽIĆ, načelnica Odjela za infektivne bolesti KBZ

“Imamo jako veliki priliv pacijenata sa kliničkom slikom teške kovid-19 infekcije. Imamo dovoljno opreme, imamo dovoljno lijekova, nemamo dovoljno doktora, to jest infektologa”, kazala je Hažić.

Prof. dr RASIM SKOMORAC, direktor Kantonalne bolnice Zenica

“Teški pacijenti se mogu slati, naravno uz dogovor i konsultacije s kolegama iz Sarajeva, prema kliničkom centru u Sarajevu, za ovaj dio koji gravitira Zenici, kao sredistu kantona, a za dio kantona koji gravitira prema Općoj bolnici Tešanj obezbjeđeno je eventualno slanje pacijenata prema UKC Tuzla”, objasnio je Skomocar.

Organi uprave i druga pravna lica, koja pružaju usluge građanima putem šalter sale, ovom naredbom dužni su odrediti osobu za kontrolu provođenja propisanih epidemioloških mjera. Naredba će na snazi biti 14 dana, a ukoliko se ne bude poštovala, Krizni štab će predložiti puno restriktivnije mjere. Građanima je upućen poziv da budu odgovorni i da čuvaju svoje i zdravlje drugih.