Jasenko Karamehić, imunolog, gostujući u Dnevniku BHT1 rekao je da ova novonastala situacija sa koronavirusom nije ništa novo.

“Mi smo upozoravali još u maju na ovo i govorili da se moramo pripremiti preko ljeta na najbolji mogući način. Niko nas nije slušao. Ljetovalo se širom regiona i Evrope i sad imamo scenari Bergama iz Italije. Nema vakcine, a ona nam je jedini spas. Vakcina će donijeti radikalnu mjeru, a lijek će biti kad bude jer ga sigurno neće biti za 10 ili 15 godina”, ističe Karamehić.

Karamehić kaže da SZO prati sve informacije iz cijelog svijeta, objedinjuje ih, sagleda, razmatra i donosi zaključke. Ako je SZO odlučila da pacijenti sa blađim simptomima ne treba da se testiraju, onda nema potrebe da se ta odluka komentariše, smatra Karamehić.

Takođe naglašava da nema smirivanja situacije sa koronom bez vakcine. Tek kad dođe vakcina, možemo očekivati neko poboljšanje. Napomenuo je da ovo nije “konačan plafon” i da može biti još gore.

“Zdravstveni radnici su pod ogromnim pritiskom i država treba da osvijesti stanovništvo, sa represivnim mjerama. Alternative nema. Zdravstveni sistem će se urušiti i to stanovništvo treba konačno da shvati, da je ovo pandemija koja je zarobila cijeli svijet i oborila ga. Ovo je virus ubica, vrlo opasan, infektivan i nema drugog načina osim osvijestiti stanovništvo da se pridržavaju higijensko-epidemiološko-imunoloških mjera”, ističe Karamehić.