Karikaturisti se puno bave temom COVID-19 jer pokušavamo da i u ovom najcrnjem trenutku izvučemo malo vedrine iz tog stanja, kazao je poznati bh. karikaturista Hule Hanušić u emisiji BHT1 uživo.

“Puno je konkursa i radova. Ja sam čak imao jednu mapu samo na tu temu tako da je bilo za očekivati i od drugih kolega. Neki od njih prave čak i knjige, odnosno brošure vezano za ovaj problem”, pojašnjava Hanušić rad karikaturiste u vrijeme pandemije.

Hanušić kaže da su neke od karikatura, naročito one posvećene izborima, nastale čak prije tri decenije, ali su i dalje aktuelne i posjeduju univerzalnu poruku.

“Ove karikature su odraz jednog stanja kod nas u Bosni i Hercegovini, mada bi se moglo preslikati na stanje u cijelom svijetu. Neke od tih karikatura su nastale prije više od 30 godina, samo su obojene i prilagođene trenutku, odnosno izborima u BiH. Kad je karikatura univerzalna, onda traje dugo. Nekad se zna desiti da karikaturisti idu ispred svog vremena pa onda predviđaju situaciju koja je odraz stanja u kojem se nalaze”, smatra Hanušić.

Iako već duže od 25 godina živi i radi u Austriji, Balkan je, kako kaže, i dalje česta inspiracija u njegovim radovima.

“Moj pogled je neprestano uperen prema Balkanu i dešavanjima koja su tako burna. Ipak, trenutno sam se više okrenuo festivalskoj karikaturi obzirom da je prostor za objavljivanje karikatura strašno sužen. Postoji velika potreba za objavljivanjem radova ali nam je uskraćen prostor, pogotovo u tiskanim medijima, tako da je karikatura na neki način protjerana”, mišljenja je Hanušić.

“Karikatura ima za cilj da bude na strani istine. I na neki način da bude na strani slabijih. Pravi karikaturista zna potaknuti taj osjećaj i ako to prenese na crtež, onda je vjerovatno da urednicima i vlasnicima štampanih medija nije baš drago da vide sebe i da istina izađe na vidjelo”, rekao je bh. karikaturista Hule Hanušić u razgovoru za BHRT.