HDZ, SDA i SNSD na izbornim prevarama žive zadnjih 15 godina i to je razlog zašto ne dozvoljavaju elektronsko glasanje u Bosni i Hercegovini, rekao je za BHRT gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

“To vam garantujem životom. Dugo sam mu politici i po izbornim štabovima i sve prevare znam. To treba spriječiti” rekao je Kasumović gostujući u emisiji “BHT1 uživo”.

Po njegovom mišljenju, u cijeloj BiH bi bio rezultat kao u Zenici, samo da se uvede elektonski način glasanja.

“U Zenici je prijavljeno 43 politika subjekta, sve su se to fiktivne partije prijavile da SDA uzme biračke odbore, a takmičilo ih se svega 14 . Čitav izborni proces je prevara. Ja sam još 2016. godine nudio CIK-u, Parlamentu BiH i većim ambasadama da kupimo elektronske kutije i video nadzor za svako biračko mjesto, samo da građani biraju koga hoće”, kazao je Kasumović, te dodao da je poslije sedam sati najveća krađa, a da su “građani do sedam samo puki prolaznici”.

On je naglasio da su građani Zenice srećni poslije 20 godina, kao i da se država više ne može graditi na lažima i na lažnom patriotizmom.

“Ja sam ubijeđen da je građanima na vrh glave lažnog patriotizma.Odoše im djeca, nema nade za bilo šta”, istakao je gradonačelnik Zenice.

Kasumović je na lokalnim izborima osvojio skoro 67 odsto glasova u Zenici, a prema njegovom mišljenju, osnovni razlog za to jesu ispunjena obećanja data građanima Zenice.

“Sve što je bivša vlast radila nemojte raditi, budite sa svojim građanima i obilazite mjesne zajednice, bez lažnog patriotizma i uradite ono što obećate građanima”, naglasio je Kasumović, te dodao da se, za razliku od SDA, ponašao u skladu sa voljom naroda, a ne protiv.

“SDA je išao protiv volje naroda, a ja suprotno. Sve sto sam mogao bez njih ja sam uradio. Prvi sam ukinuo finasiranje političkih partija i od toga kupim ruksake prvačićima i svu opremu za škole, prvi sam proglasio sam budžet. Oni su mene tužili, pokušavali preko VSTS-a ponoviti postupak. Ova država ima kakve takve zakone i moraju ih svi poštovati, pa i SDA”, kazao je Kasumović.

Gradonačelnik Zenice je istakao da je sada na njemu velika odgovornst iako građanima ništa nije obećao.

“Riješili smo gradsko grijanje, bez potrošnje uglja. Rješavamo pitanje prevoza u gradu. Napravili smo projekat najduže žičare za smetove, završavamo projekat otvoreno-zatvorenih bazena”, objasnio je Kasumović, te dodao da za sve što rade pitaju građane i onda to ostvaruju.