Sud Bosne i Hercegovine prvostepenom presudom osudio je Senada Kasupovića na tri godine zatvora zbog organizovanja terorističke grupe, u vezi sa krivičnim djelom terorizam.

Optuženica tereti Kasupovića da je 12. jula 2013. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama “ISIL-a”, koji je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda proglasilo terorističkom organizacijom.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je optuženi je na navedenom području boravio šest godina – do 19. decembra 2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Muatesim, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani “ISIL-a” u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila ime u “El Aksa”.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici održanom 08. aprila 2020. godine optuženi Senad Kasupović se izjasnio da nije kriv za krivično djelo za koje se optužuje.

Glavni pretres u ovom predmetu otvoren je 20. maja 2020. godine.