Nakon velikog požara koji je prije dvije godine zahvatio parisku katedralu Notr Dam i potresao svijet, radovi na obnovi katedrale moći će da počnu naredne zime. Uzrok požara još uvijek nije razjašnjen.

Požar koji je izbio 15. aprila 2019. godine, uništio je dio svoda i veliku gredu, kao i dio unutrašnjosti katedrale, stare više od 850 godina. Notr Dam, dragulj gotske arhitekture, prije epidemije korona virusa bila je nezaobilazna destinacija za posjetioce u Parizu. Nalazi se geografski u srcu glavnog grada, pored rijeke Sene.

Pripremni radovi za obnovu Notr Dama biće završeni ovog ljeta, a tokom zime počinje restauracija koja će trajati vjerovatno duže od predviđenih pet godina. Već su raspisani tenderi za obnovu.

Za sada se još ne zna tačan uzrok požara, ali mnogi pominju nemar i “neke neispravnosti”. U toku istrage do medija dolazi malo informacija o tome.

“Za sada ostaju iste hipoteze, neugašeni pikavac cigarete ili kratki spoj”, rekli su izvori bliski istrazi.

Katedrala Notr Dam za Francuze nije samo svjetski poznata srednjovjekovna gotska katedrala, već srce Pariza i zdanje koje su ovekovječili književnici i dio je istorije nacije.

Gradnju katedrale je započeo 1163. godine biskup Moris de Sili, a završena je skoro dva vijeka kasnije – 1345. godine.

Notr Dam je tijesno povezana sa istorijom Francuza. Njena snažna zvona su se 24. avgusta 1944. godine oglasila da označe oslobađanje zemlje od nacista, a 26 godina kasnije su zvonila na sahrani lidera Pokreta otpora, generala Šarla de Gola.

Katedralu je opjevao pjesnik Žerar de Nerval, koji joj je 1832. godine posvetio pjesmu “Bogorodična crkva u Parizu”. Viktor Igo je godinu dana ranije napisao roman “Bogorodična crkva u Parizu” o katedrali, zvonaru Kvazimodu i romskoj plesačici Esmeraldi.