Admir Katica, novi/stari ministar unutrašnjih poslova KS, gostujući u BHT1 Uživo izjavio je da će MUP ići u smjeru povećanja broja policijskih službenika kako bi se građani osjećali sigurno.

Katica kaže da je tehnička dorada Zakona o unutrašnjim poslovima i policijskim službenicima do sad dorađena i da ostavlja podlogu za povećanje broja policajaca. Ističe da je to jako dobro za MUP i da je to podloga za neke prioritetne mjere u budućnosti.

“Prema pravilniku, trenutno oko 300 policajaca bi trebalo angažovati u MUP-u KS. To upošljavanje nije toliko brzo koliko bih ja volio da bude, godina do dvije da dobijete jedan završen kadar, ali to je ulog u budućnost jer nama treba svjež, stručan i sposoban kadar”, ističe ministar Katica.

Katica je pohvalio primjer ZDK koji je napravila ugovor sa Transparency Internationalom pri odabiru kadrova i ističe da treba onemogućiti bilo kakvu vrstu korupcije u policijskom poslu.

“U KS manjak policajaca je podatak koji zabrinjava sve, a št se tiče njihovih prava i budžeta, od 2014. godine do pandemije imali smo stalni rast budžeta, kao i prava policijskih službenika. Mislim da je to dobro i bilo bi dobro i zadržati taj nivo prava i za to ću se boriti”, poručuje Katica.

Kad je u pitanju povećanje plata, Katica ističe da to nije baš moguće i racionalno u ovim uslovima pandemije.

O nabavci helikoptera i uspostavi helikopterske jedinice, istakao je da je to strateški projekat važan za sve građane, da je ta jedinica praktično već uspostavljena po pravilniku, da bi ta jedinica sa helikopterom odgovarala na sve krizne situacije u kojima se građani mogu zadesiti, naprimjer neke povrede na Bjelašnici i slično.

“Nezadovoljan sam situacijom s migrantima. To je situacija koja je isporučena KS, kao i USK. Taj problem bi bio manji da se rješava na državnom nivou. Na primjer, u Blažuju je 3.500 migranata, u Ušivku je negdje između 700 i 800, to je broj koji usložnjava situaciju i mi se snalazimo kako možemo”, ističe Katica.

Takođe napominje da je svakako problem kontrolisati toliki broj migranata i da se to najbolje vidi na prostoru USK koji je manji od KS.