Katolici širom svijeta danas slave Uskrs, najstariji i najveći kršćanski blagdan kojim se obilježava dan uskrsnuća Isusa Krista.

Uskrs ima višestruki značaj, pored osnovnog – pobjede nad smrću, on je i nada za život budućega vijeka i osnova za ponovni Kristov dolazak kada će Sin Božiji konačno uništiti Sotonu – izvor zla, grijeha i smrti.

Uskršnja misa u Bijeljini

Uskrs u Banjaluci

Uskršnju misu u Katedrali svetog Bonaventure u Banjaluci predvodio je biskup banjalučki, monsinjor Franjo Komarica. Čestitajući Uskrs poručio je da se u aktuelnoj pandmiji koja ugrožava ljudsko tijelo treba truditi da nas ne zarazi pandemija druge vrste, da ne počnemo sumnjati u božije postojanje, opstojnost i božiju ljubav prema nama.

Uskrs je blagdan svih blagdana i dokaz pobjede života nad smrti, poručio je Komarica.

Tuzla: Uskršnja misa u Franjevačkom samostanu

Uskrsna misa u Franjevačkom samostanu Svetih Petra i Pavla u Tuzli održana je uz poštivanje svih epidemiološkh mjera.

Gvardijan Željko Nikolić je u svojoj čestitci kazao da je pandemija uzrokovana korona virusom ispraznila vjerske objekte, udaljila ljude jedne od drugih, ali to nema uticaja na smisao Uskrsa.

Vjernicima poručuje da je od presudne važnosti pružanje pomoći onima kojima je potrebna u ovim vremenima.

O uskrsu

Uskrs 2021
Foto: Leonard Kvesić/BHRT

Noć uoči uskrsne nedjelje slavi se Vazmeno bdijenje, a mnogi smatraju kako je to najbogatiji liturgijski obred u Crkvi.

Obilježavanju Uskrsa prethode dani Velike sedmice pa se Crkva na Veliki četvrtak sjeća Isusove posljednje večere, što je ujedno i spomendan ustanovljenja euharistije i svećeničkoga reda. Veliki petak je spomendan Isusove muke i smrti. Taj dan se ne služe mise nego obilježava Muka Gospodnja. Velika subota je dan Kristova otpočinka u grobu i drugi dan Vazmenoga trodnevlja pa taj dan uvečer Crkva počinje vazmeno bdijenje.

Uz Uskrs, najvažniji kršćanski blagdan, vezani su mnogi narodni običaji, među kojima je farbanje uskrsnih jaja, kao i blagoslov uskrsnih jela.