Ne volimo da nam se daje, tražimo ono što su prava svakog čovjeka, da radi, da bude uvažavan i aktivan u društvu, kazala je za BHT1 uživo Ines Kavalec, predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu” povodom usvajanja Prijedloga zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH.

Kako je precizirano iz Vlade FBiH, cilj je da se jednom od roditelja osoba s invaliditetom prizna pravo na status „roditelja njegovatelja”, te da mu se omogući mjesečna naknada u visini iznosa neto najniže plate u FBiH, te pravo na penzijsko i invalidsko, zdravstveno, kao i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

„Ovo je vjetar u leđa i dokaz da upornošću i trudom možemo nešto i promijeniti u postojećem sistemu. Zakon ima dvojaku korist. Federacija je pokazala da će ozbiljno pristupiti socijalnoj reformi što je jedan od uvjeta ulaska u EU- da budemo socijalno uređena zemlja. S druge strane, tu su roditelji čija su djeca u takvom zdravstvenom stanju da ih trebaju 24 sata, a koje sistem nije prepoznao ni po kojem osnovu“, ističe Kavalec.

Dodaje da su takve porodice na margini i da će se po prvi put, kroz ovaj zakon koji, kako kaže, nije idealan, u Bosni i Hercegovini dati priznanje velikom broju porodica.  Sistem  je konačno, ističe, počeo misliti i na njih.

Predsjednica Udruženja „Dajte nam šansu” kaže kako su uspjeli i ljude koji su na vlasti, koji donose zakona, da osvijeste i da im prezentiraju kakav je život jedne porodice koje ima dijete s teškoćama u razvoju a koje tretiraju kao teret društva jer ne mogu raditi.

 „Vi tada zaista jeste teret društvu. Tražite od sistema da vam daje i daje, a razgovarajući sa porodicama , većinski broj bi željeli da rade i da se osjećaju korisnim. Veliki broj porodica će uživati ovaj zakon. Nisu to sad neke plate , ali više je od nule što je satisfakcija, kaže Kavalec.

To što je i sama roditelj djeteta  sa posebnim potrebama promijenilo je, dodaje, način gledanja na život.