Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović rekao je kako muslimani u BiH ne trebaju upućivati oštrice prema kardinalu i Katoličkoj crkvi.

U obzir ne smiju doći demonstracije koje su najavljene. Trebamo ostati dostojanstveni. Neki to pokušavaju povezati s gradom, ali Sarajevo ništa ne obilježava. Katolička crkva ima misu u Sarajevu i to treba ostati u prostoru katedrale, izvan toga se ne treba ništa događati – rekao je poručivši da netko želi da između muslimana i katolika dođe do nesuglasica.

Reis Kavazović je kazao u razgovoru za Glas Amerike kako Katolička crkva ima pravo donositi autonomne odluke, uključujući i održavanje svetog obreda, a da su burne reakcije u BiH upućene na pogrešnu adresu.

Dodao je kako se politička odgovornost ne može upućivati crkvi u BiH, kojoj, kako kaže, vjernici više vjeruju od politike.

“Zbog čega Hrvatska komemoraciju obilježava na ovakav način, ako je to upitno? Kardinal će predvoditi misu u Sarajevu i to je njegova obaveza prema vjernicima. U Sarajevu se spojilo sekularno i vjersko, odnosno vjersko i političko i vjerovatno kardinal o tome nije dovoljno vodio računa”, kazao je Kavazović.

Povijest i države su te koje, navodi Kavazović, trebaju utvrđivati istinu.

“Ne treba od vjerskih zajednica tražiti da utvrđuju činjenice koje su trebale utvrditi države, državni sudovi i povijest. Propustili smo to uraditi na vrijeme i nije uredu sve to sada izručiti jednoj vjerskoj zajednici”, dodao je.

U razgovoru se dotaknuo i mjeseca ramazana, iskušenja koja muslimani proživljavaju u vremenu pandemije koronavirusa i drugo.