Prije godinu dana gradonačelnik Srebrenika proglasio je budžet grada za 2020. u kojem su političke stranke ostale bez novca za finansiranje pred izbore. Godinu dana poslije u novom budžetu se vraća stavka o finansiranju stranaka. Edis Kavgić, koji predstavlja Nezavisnu bosanskohercegovačku listu, kaže kako je ovo bio odličan populistički potez aktuelnog gradonačelnika Nihada Omerovića.

Situacija u Srebrenika je malo drugačija, kazao je Kavgić.

SDA i NiP su u čvrstoj koaliciji kada je u pitanju podjela plijena nakon izbora. Možemo reći da je jedna specifična situacija u Srebreniku. Formirana je većina pod rukom gradonačelnika Srebrenika. Izborni plijen kada se osvoji onda se počnu spuštati granice, ja nemam protiv koalicija između različitih partija, ali činjenica je da koaliranje ide na štetu građana.

Kavgić je kazao kako je teško biti opozicionar u Srebreniku.

Pričao je o tome kako se veoma brzo dogovorilo o datumu sjednice Gradskog vijeća na kojoj su se podijelile pozicije Upravnog odbora u Domu zdravlja.

Istkao je kako je došlo i do nekih abnormalnosti, koje su se, kako on tvrdi, pojavile između nacrta i budžeta.

Posebno se osvrnuo na činjenicu da neki njegovi amndmani na budžet nisu usvojeni, a bili su usmjereni kao određenim sportskim objektima i pomgalima koji su trebali služiti mladim sportistima.

Sav je budžet za otišao za plate i obaveze, dug grada prema javnim ustanovima, fondovima i ono što je malo ostalo otišlo je na zadovoljenje potreba vijećnika iz većine. Pokušao sam kritikovati ponovno vraćanje stavke o finasiranju stranaka iz budžeta, ali mi je isključen mikrofon i udaljen sam sa govornice.