Prometna policija MUP-а Kаntona Sarajevo počela je s kažnjavanjem svih putnika u motornim vozilima koji ne vežu sigurnosni pojas.

Oni koji ne vežu pojas morat će, prema izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja na cestama BiH, koje su stupile na snagu u februaru 2017. godine, izdvojiti od 100 do 300 KM.

Predviđene su i kazne za vožnju djeteta na prednjem sjedištu.

Ove novčane kazne se odnose na vozača ili drugu osobu koja se za vrijeme vožnje u motornom vozilu ne veže sigurnosnim pojasem.

Osim toga, predviđene su i kazne za vožnju djeteta mlađeg od 12 godina na prednjem sjedištu. U tom slučaju predviđena je kazna od 400 do 1.000 KM.

Djeca do 15 mjeseci moraju biti okrenuta suprotno od smjera vožnje jer se tako smanjuje opasnost od trzajne povrede, a tako stoji i u uputama proizvođača. Što se zakona tiče, čim pređu 150 cm visine, bez obzira na starost, djeca više ne moraju u autosjedalicu.

Tako se djeca visoka od 135 do 150 cm mogu voziti na stražnjem sjedalu bez autosjedalice ili postolja, ako su pravilno vezana pojasom. Djeca do 135 cm i dalje se moraju voziti u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili na postolju.

Autosjedalice su puno sigurnije i bez obzira na to što ne riskirate kaznu od policije, riskirate dječju sigurnost. Kad dijete preraste autosjedalicu izaberite postolje s naslonom koje će ipak štititi vrat i glavu od trzaja.

Dijete je spremno za vožnju u automobilu bez dodatnih pomagala kad mu pojas prelazi preko ključne kosti, a ne preko vrata i kad dosegne 36 kilograma.

Imajte na umu da se dijete nikad ne smije prevoziti u krilu niti ga se u tom položaju smije vezati pojasom. U prvom slučaju nemoguće je zadržati dijete u rukama od sile udara prilikom sudara, dok ga pojas može dodatno ozlijediti jer će se naći između njega i težine vašeg tijela.