Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo danas je isporučena dodatna medicinska oprema za potrebe borbe protiv širenja koronavirusa, nabavljena na osnovu odluka Vlade Kantona Sarajevo, a putem Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP).

Radi se o 20.000 PCR testova i podloga u vrijednosti od 550.000 KM, koji su nabavljeni novcem Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Primopredaji su prisustvovale pomoćnice ministra zdravstva KS Enisa Salihefendić i Alma Kadić, a uime KCUS-a direktorica dijagnostičkih disciplina Sandra Vegar-Zubović, glavna sestra organizacione jedinice klinička mikrobiologija Amela Babović i prim.dr. Suzana Arapčić.

“Javno-zdravstvene ustanove KS su iskazale šestomjesečne potrebe za medicinskom opremom i zaštitnim sredstvima, u cilju borbe protiv pandemije koronavirusa. Vlada KS je usvojila plan nabavki i današnja isporuka dio je navedenih aktivnosti. Ukupna vrijednost isporučene opreme, koja uključuje respiratore i drugu medicinsku opremu, iznosi 1.250.000 KM”, rekla je Alma Kadić, pomoćnica ministra zdravstva Kantona Sarajevo.

Kako Služba za protokol i press KS podsjeća u saopćenju za javnost, prije nekoliko dana KCUS-u i Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” uručeno je sedam respiratora, dok je u skladište Kantonalne uprave civilne zaštite KS dopremljeno 389.000 komada zaštitnih rukavica, 100.000 hirurških maski, 20.000 FFP2 maski i 140.000 hirurških kapa koje će biti distribuirane zdravstvenim ustanovama.