U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom preminulo 16 osoba, deset u FBiH i šest u RS, a 173 je novozaraženih.

Brčko: U posljednja 24 sata dvoje pozitivnih na koronavirus

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano još dva nova slučaja virusa korona.

Radi se o jednoj ženskoj osobi koja je 1958. godište i jednoj muškoj osobi 1954. godište, tako da su ukupno zaražene 243 osobe.

FBiH: Deset preminulih i 73 novozaraženih

U protekla 24 sata , u Federaciji BiH testirano je 596 uzoraka, od kojih je 73 pozitivno na SARS-CoV-2, dok je deset osoba preminulo.

Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom, Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom, Posavskom, Kantonu 10 i Kantonu Sarajevo.

Do sada je testirano ukupno 95 385 uzoraka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 8609 osoba.

Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljena su 4893 pacijenta, dok je trenutno aktivno 3505 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata , Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 smrtnih ishoda. U pitanju su 2 osobe iz Sarajeva, 2 iz Kiseljaka, 2 iz Gračanice, 2 iz Živinica i po jedno iz Tuzle i Gradačca.

Također, Zavodu su prijavljena i 2 smrtna ishoda od subote, 08.08.2020. godine. U pitanju su dvije osobe iz Sarajeva.

Sa današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 211, od toga 135 osoba je muškog i 75 ženskog spola.

U Republici Srpskoj 98 novih slučajeva virusa korona, šest preminulih

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 519 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod 98 osoba u Republici Srpskoj.

Radi se o 46 muških i 52 ženske osobe, od kojih je 16 mlađe, 62 srednje i 20 osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 27 osoba je i Banjaluke, 14 iz Zvornika, 10 iz Doboja, devet iz Gradiške, sedam iz Prnjavora, po četiri iz Gacka, Kozarske Dubice i Kotor Varoša, tri iz Istočne Ilidže, po dvije iz Istočnog Novog Sarajeva i Sokoca i po jedna iz Bratunca, Vlasenice, Dervente, Istočnog Starog Grada, Kneževa, Laktaša, Modriče, Osmaka, Pala, Srpca, Ugljevika i Šamca.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je šest smrtnih slučajeva kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 5.647 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 199 osoba kod kojih je potvrđen test na ovaj virus.

U RS se od virusa korona do sada oporavilo ukupno 3.194 osoba, a testirano je ukupno 54.711 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 263, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 71, a u opštim bolnicama 192.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 3.667 osoba, a nadzor je završen kod 46.290 osoba.

Iz Instituta za javno zdravstvo saopštili su da je u jučerašnjem izvještaju navedeno da je registrovano 49 zaraženih umjesto 48, jer je jedna osobe koja je već prijavljena, ponovno testirana i zavedena, što je odmah i korigovano u evidenciji.

KCUS: Zaražene još 43 osobe, preminula dva pacijenta

U izolatorijumu Podhrastovi smješten je 81 pacijent, a šest ih je na intenzivnoj njezi.

Najviše zaraženih je u Sarajevu 32, u Goraždu šest, Brezi tri i Travniku dvoje.

Dva pacijenta su preminula.

KS: Potvrđena 32 nova slučaja koronavirusa

Nakon što su obrađena 324 testa, u Kantonu Sarajevo su potvrđena 32 nova slučaja zaraze koronavirusom. Među novozaraženim su 22 osobe koje pripadaju porodičnim klasterima, te su u samoizolaciji od ranije, navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Ovo su rezultati analize provedene u protekla 24 sata nad uzorcima prikupljenim u periodu od 03. do 08. augusta ove godine.

U Kantonu Sarajevo je trenutno aktivno 1.279 slučajeva infekcije koronavirusom.

Na bolničkom liječenju, u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu trenutno se nalazi 79 osoba. Nijedan pacijent ne koristi potporu respiratora pri disanju.

Sa bolničkog liječenja jučer su otpuštena dva pacijenta, dok su dva pacijenta, nažalost, preminula.

Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak 45 osoba od posljedica infekcije koronavirusom.

Na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS u izolaciji se trenutno nalaze 1.772 osobe u Kantonu Sarajevo.

ZHK: U posljednja dva dana dvije zaražene osobe

U proteklih 48 sati na području Zapadnohercegovačkog kanrtona na prisustvo koronavirusa testirano je 7 osoba, a regisgtrirano 2dvoje novooboljelih.

Od dvoje novoboljelih jedna je muška osoba iz Širokog Brijega i jedna muška osoba iz Posušja.
U samoizolaciji nalaze se 94 osobe.

Na području Zapadnohercegovačkog kantona na prisustvo koronavirusa pozitivno je 56 osoba. I to:

  • Široki Brijeg – 27
  • Ljubuški – 3
  • Grude – 12
  • Posušje – 14

HNK: Tokom vikenda 26 novozaraženih

Tokom ikenda (petak, subota i nedjelja) u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirana su 434 uzorka. U Hercegovačko-neretvanskom kantonu i pozitivnih je 26 i to: 20 iz Mostara, 1 iz Stoca, 1 iz Čapljine, 2 iz Konjica i 2 iz Čitluka.

U Klinici za infektivne bolesti SKB Mostar se trenutno liječi 27 bolesnika, od kojih su dva na invazivnoj i dva na neinvazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a ostali su klinički stabilno.

Kantonalni i općinski sanitarni inspektori izdali su ukupno 1419 rješenja o samoizoliranju i izoliranju, navodi se u informaciji Kriznog štaba Miniustarstva zdracvstva, rada i socijalne skrbi HNK.

Goražde: Šest novozaraženih u Domu za stare osobe

Prema posljednjim rezultatima testiranja, još pet štićenika Doma za stare i iznemogle osobe u Goraždu pozitivno je na koronavirus. Rezultati testiranja pozitivni su i u slučaju još jedne uposlenice ove ustanove koja pruža smještaj i njegu starijim i bolesnim osobama.

S posljednjim krugom testiranja okončana je provjera zdravstvenog stanja kod svih štićenika i uposlenika Doma, u kojem je trenutno 29 pozitivnih. Među njima je i troje uposlenih.

Direktor Anes Begović kažekako su svi oboljeli prebačeni u zasebne prostorije. Dodaje kako su im potrebne respiratorne maske i gumene rukavice za osoblje koje brine o oboljelima.