Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un pozvao je na “diplomatske i vojne kontramjere”, javili su danas zvanični sjevernokorejski mediji nekoliko časova prije isteka ultimatuma koji je Pjongjang uputio Vašingtonu.

Te izjave na jučerašnjoj plenarnoj sjednici vladajuće Radničke partije upućene su nekoliko časova prije Kimovog novogodišnjeg obraćanja tokom koga bi mogao da precizira “novi put” kojim namjerava da krene kada istekne ultimatum.

Prema ultimatumu, ukoliko nema napretka u pregovorima o denuklearizaciji, Pjongjang planira “božićni poklon” Vašingtonu, a stručnjaci su tu prijetnju protumačili kao upozorenje o probi rakete dugog dometa.

U govoru od više sati, prema sjevernokorejskoj agenciji KCNA, sjevernokorejski vodđa je pozvao na preduzimanje mjera za ponovnu izgradnju privrede i “donošenje vojnih i diplomatskih kontramjera da bi se čvrsto sačuvao suverenitet i bezbjednost zemlje”.

Agencija KCNA je navela da će na sastanku Radničke partije, koji je počeo u subotu u Pjongjangu, nastaviti da se razmatra “vrlo važan dokument”.

Poslije spektakularnog približavanja 2018. godine, pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu su u zastoju od neuspjelog samita u Hanoju u februaru između Kim Džong Una i predsjednika SAD-a Donalda Trampa.

Dvije zemlje nisu uspjele da se dogovore o gašenju sjevernokorejskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih ekonomskih sankcija. Pjongjang je Vašingtonu uputio ultimatum i dao mu do kraja godine da promijeni pristup.

U posljednje vrijeme šire se glasine da bi Pjongjang mogao da odustane od moratorijuma na probe interkontinentalnih balističkih raketa, što bi značilo da mu je kontinentalni dio SAD-a u dometu, mada se izgleda odustalo od prijetnje Pjongjanga o “božićnom poklonu” Vašingtonu, navodi Frans pres.