Sjevernokorejski lider Kim Džong Un odlučio je da dodatno pooštri mjere prevencije širenja korona virusa u ovoj zemlji, blokirajući ionako neprohodne granice, zbog čega prekida gotovo svu trgovinu s Kinom.

Kim Džong Un ne samo da zatvara granice prema Kini, već je naredio i pogubljenje dvojice carinika zbog neprikladnog rukovanja uvezenom kineskom robom.

Peking je u oktobru u Pjongjang izveo robe u vrijednosti od samo 253.000 američkih dolara, što je pad od 99 odsto u odnosu na mjesec ranije, pokazuju podaci koje je objavila kineska carinska uprava. Poređenja radi, to je manje od vrijednosti robe koju je Kina izvezla u Lihtenštajn i Monako tokom oktobra.

Kina je najveći trgovinski partner Sjeverne Koreje i zapravo ekonomski spas Kimovog režima jer Sjeverna Koreja ne uvozi robu gotovo ni iz jedne druge zemlje. Prije nego što su Ujedinjene nacije uveo sankcije za sjevernokorejski program nuklearnog naoružanja 2016. i 2017. godine, Peking je činio više od 90 odsto spoljne trgovine Pjongjanga.

Međutim, prema novim mjerama Kim Džong Un je spreman čak prekinuti trgovinu s Kinom kako bi spriječio ulazak virusa u Sjevernu Koreju, pa i ako to znači prestanak snabdijevanja zemlje hranom i gorivom. Ovakav potez smatra se još ekstremnijim s obzirom da Kina proteklih mjeseci prijavljuje tek nekoliko dnevnih slučajeva novozaraženih korona virusom.

Sjeverna Koreja još nije javno priznala pad trgovine, kao ni naređenja pogubljenja carinika. Sjevernokorejski državni mediji izvijestili su tokom vikenda da vlasti provode nove, oštrije epidemiološke mjere širom zemlje, uključujući povećanje broja stražara na granicama.