Sjedinjene Američke Države (SAD) će sutra evakuisati svoje državljane i diplomate iz kineskog grada Vuhan, epicentra epidemije koronvavirusa, objavio je danas list “Vol strit žurnal”.

O mogućnosti brzog širenja zaraze koronavirusom na teritoriju Evrope i opasnostima po zdravlje stanovništva za BHRT je govorio Tarik Jašarević, portparol Svjetske zdravstvene organizacije.

Vašington je za sutra organizovao čarter let za oko 230 osoba, uključujući diplomate iz američkog konzulata, kao i američke državljane i njihove porodice, piše list, pozivajući se na izvor blizak toj operaciji.

Vašington je za ovo dobio odobrenje kineskog Ministarstva spoljnih poslova i drugih vladinih agencija nakon pregovora posljednjih dana.

List piše da SAD planiraju da privremeno zatvore svoj konzulat u Vuhanu.

Francuska takođe planira da evakuiše svoje državljane iz Vuhana zbog epidemije koronavirusa, objavio je list “Saut čajna morning post”, pozivajući se na mejl koji je poslao francuski konzulat.

“Generalni konzulat, u saradnji sa lokalnim vlastima, planira da uspostavi autobusku liniju za francuske državljane i njihove kineske i strane bračne drugove i djecu iz mjesta Vuhan ka gradu Čangša”, navodi se u pismu.

Rusi suspenduju prodaju turističkih aranžmana u Kini

Istovremeno, najveće ruske turističke kompanije suspendovale su prodaju aranžmana Kini zbog epidemije koronavirusa, saopštila je Asocijacija turističkih operatera u Rusiji.

Prodaja aranžmana suspendovana je u skladu sa preporukama Federalne agencije za turizam (Rosturizam).

Letovi za Kinu za sada nisu otkazani, a “Rosturizam” je savjetovao ruskim turistima da izbjegavaju Kinu.

Ruskim tur operaterima preporučeno je da suspenduju prodaju aranžmana Kini dok se epidemiološka situacija u toj zemlji ne normalizuje.

Izvor blizak “Rosturizmu” rekao je agenciji TASS da nije razgovarano o evakuaciji ruskih turista

Prema zvaničnim podacima, u Kini trenutno boravi između 6.000 i 7.000 ruskih turista, od toga je 6.000 na ostrvu Hainan.

Kineske vlasti obavijestile su Svjetsku zdravstvenu organizaciju 31. decembra prošle godine o epidemiji novog tipa upale pluća u mjestu Vuhan u kome živi oko 11 miliona stanovnika. Izazivač epidemije koronavirus identifikovan je 7. januara 2020. godine.

Epidemija koronavirusa u Kini do sada je odnijela 41 život.