Kina je u petak čestitala novoizabranom američkom predsjedniku Jou Bidenu, koji je pobijedio na izborima 3. studenog, čiji ishod nije priznao aktualni predsjednik Donald Trump, skoro tjedan dana nakon što je bivši potpredsjednik osvojio dovoljno elektorskih glasova za pobjedu.

– Poštujemo izbor američkog naroda. Upućujemo čestitke gospodinu Bidenu i gospođi Harris – izjavio je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin na redovnom dnevnom brifingu za novinare.

– Koliko mi znamo, rezultat američkih izbora bit će utvrđen u skladu s američkim zakonima i procedurama – dodao je on, ponavljajući raniji stav Pekinga.

Trumpovo odbijanje da prihvati poraz dovelo je Peking u neugodan položaj, a Kina se ustručava učiniti bilo što da se suprotstavi Trumpu koji je pokrenuo sudske postupke osporavajući glasanje i ostaje na položaju do inauguracije 20. siječnja.

Odnosi između Kine i Sjedinjenih Država najgori su u više desetljeća zbog sporenja, u opsegu od tehnologije i trgovine do ljudskih prava u Hong Kongu i pandemije koronavirusa, a Trumpova administracija pokrenula je niz sankcija protiv Pekinga.

Kratko nakon Bidenove pobjede objavljene po prebrojavanju glasova u nekoliko ključnih saveznih država, brojni američki saveznici uputili su čestitke, dok su čelnici Kine i Rusije bili među onima koju su sa suzdržanošću prihvatili izborni rezultat.

Kineski predsjednik Xi Jinping u 2016. je poslao čestitku Trumpu 9. studenog, dan nakon izbora, prenosi Reuters.